Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Cipek za Dnevnik Nove TV

Hoće li birači biti prevareni pristane li Domoljubna koalicija na uvjet Mosta?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
O najnovijem političkom razvoju događaja razgovarali smo s profesorom Tihomirom Cipekom.

SDP je danas otvoreno rekao 'ne' prijedlogu Mosta. Je li se time bacio u oporbu?

Pročitajte i ovo Raskol u Mostu - 4 analiza raskola Kako se slomio Most? "Nije kriva samo lista, problemi se vuku iz kampanje" Ivan Penava Nova koalicija? Penava poslao apel Mostu: "Oformimo koaliciju!"

Naravno da tu postoje šanse da SDP bude opozicija, ali ja mislim da računaju s time da bi mogli kad se konstituira Sabor, a Sabor će se konstituirati, pridobiti još kojeg člana Mosta i postati pozicija, a ne biti u opoziciji.

Zašto vjerujete da će se konstituirati Sabor?

Mislim da je svim tim ljudima cilj da sjednu na ta mjesta, da dobivaju plaće, da utječu na hrvatsku politiku i društvo, nisu sudjelovali na izborima zato da bi odustali od te funkcije.

Može li Zoran Milanović sastaviti Vladu i bez Mosta i koliko će ta Vlada biti stabilna?

To bi bila jedna vrlo nestabilna Vlada jer zapravo Zoran Milanović onda ide do maksimuma svojih mogućnosti. Ako bi MOST sastavio Vladu s HDZ-om uvjeren sam da bi mu se priključile ostale stranke poput Milana Bandića, manjina, i tu bi ta većina bila stabilnija nego na strani SDP-a.

Ukoliko Domoljubna koalicija sastavi Vladu s Mostom koliko će im teško biti surađivati?

Mislim da će to biti lakša suradnja nego što bi bilo obrnuto u slučaju da koaliciju sastavlja koalicija Hrvatska raste jer je očito da dobar dio članova MOST-a dijeli konzervativne stavove, ali i za ekonomiju, neka socijalna pitanja.

Ako Domoljubna koalicija pristane na uvjet Mosta i odluči se za nestranačkog premijera je li to u neku ruku prevara birača zato što su birači htjeli za premijera Tomislava Karamarka?

Rekao bih da da nema sumnje da Tomislav Karamarko ima dvije demokratske legitimacije, prva da je izabran za predsjednika unutar HDZ-a, a drugo je da je on bio čovjek koji se kandidirao i bio na čelu stranke koja je osvojila relativnu pobjedu, tako da bi to bilo u svakom slučaju razočaranje za te birače koji su glasali za HDZ, ali to je sve stvar taktike.

Mislite da je dobar potez da bilo koji od čelnika Zoran Milanović ili Tomislav Karamarko odustanu od mjesta mandatara?

Mislim da to ne bi bilo do kraja dobro jer je temeljna vrijednost sustava višestranačka demokracija. A višestranačka demokracija podrazumijeva da predsjednici stranaka formiraju Vladu. Tako da  mislim da bi to bio jedan korak natrag za hrvatsku demokraciju.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene