Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Međunarodni dan borbe protiv korupcije

TIH: Borba protiv korupcije obaveza i odgovornost svakog građanina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Transparency International Hrvatska poručio je povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, da je borba protiv korupcije obaveza i odgovornost svakog hrvatskog građanina.

Međunarodni dan borbe protiv korupcije 9. prosinca, obilježava se od 2003. godine, kada je Opća skupština UN posebnom rezolucijom ukazala na problem korupcije i potrebu svakodnevne borbe protiv nje. Korupcija prodire u sve segmente društva i predstavlja najveću ugrozu gospodarskog, društvenog i političkog razvoja, te prosperiteta Hrvatske, navodi u priopćenju TIH.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Objasnili razloge SDP i HDZ ne žele promatrače na pregovorima s MOST-om Slika nije dostupna U 2014. VIŠE OD 100 SLUČAJEVA KORUPCIJE 'Od šumarstva do koncesijskih ugovora - Najveći problem zdravstvo'

"Danas na Međunarodni dan borbe protiv korupcije podsjećamo svakog hrvatskog građanina da je prevencija i borba protiv korupcije prioritet našeg svakodnevnog odgovornog djelovanja. Društva koja imaju visoke standarde transparentnosti, javno dostupne podatke i učinkovite institucije su bogatija, a njihovi građani uživaju u kvaliteti javno dostupnih usluga", kaže se u priopćenju.

SLUČAJ KUPOVANJA MANDATA Policija razgovarala s čak osmero političara

Stvaranjem društvene klime s pozitivnim društvenim vrijednostima, poput poštenja i povjerenja, koruptivno ponašanje postati će društveno neprihvatljivo i izazvati opću osudu cijelog društva, a ne samo hrabrih pojedinaca.

Obnašanje javnih dužnosti pretpostavlja veće obaveze, ali i veću odgovornost. Zato s pravom očekujemo da će politički akteri osvijestiti potrebu učinkovitog funkcioniranja institucija, osigurati sustav međusobnog nadzora i kontrole, ali i dostatna novčana sredstava za rad institucija koje se bave prevencijom i represijom korupcije.

Hrvatsko društvo mora biti oslobođeno političke korupcije, te trgovine utjecajima i pozicijama. Na političkim akterima koji su danas na pozicijama političkog odlučivanja leži teret najveće odgovornosti, ističe TIH u priopćenju. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene