Obavijesti Video Pretražite Navigacija
uvala Vruja

Ruši se najpoznatija bespravna gradnja u Dalmaciji: "21 godinu je jedan od najljepših komadića Lijepe Naše okupiran"

Aktualno Galerija Rušenje u uvali Vruja Rušenje u uvali Vruja Foto: Ivo Ravlic/Cropix Eko aktivisti na rušenju u Vruji - 4 Eko aktivisti na rušenju u Vruji - 4 Foto: Ivo Ravlic/Cropix Eko aktivisti na rušenju u Vruji - 2 Eko aktivisti na rušenju u Vruji - 2 Foto: Ivo Ravlic/Cropix Eko aktivisti na rušenju u Vruji - 1 Eko aktivisti na rušenju u Vruji - 1 Foto: Ivo Ravlic/Cropix +13 Rušenje u uvali Vruja - 7 Galerija 1/18 >>
Počinje rušenje bespravnih objekata u devastiranoj uvali Vruja između Makarske i Omiša.

Počinje rušenje bespravno izgrađenih objekata u uvali Vruja, na razmeđi omiške i makarske rivijere, koja je postala simbol ilegalne gradnje na Jadranu.  

Kako je najavio glavni državni inspektor Andrija Mikulić, danas počinje rušenje sedam bespravno izgrađenih objekata u Vruji koje je izgradio poduzetnik Stipe Latković

"Završili smo sve zakonske procedure, pa sutra počinjemo uklanjati prvi od sedam nelegalno izgrađenih objekata u uvali Vruja," rekao je Mikulić u četvrtak novinarima.

Pročitajte i ovo Andrija Mikulić glavni državni inspektor Bageri u petak ruše najpoznatiju bespravnu gradnju na Jadranu!

Rušenje osigurava policija, a stigli su i brojni ekoaktivisti, koji se već dvije godine zalažu da institucije zaustave devastaciju u uvali Vruja. Početkom srpnja 2021. na prvom okupljanju prosvjednici su u akciji "Festival bespravne gradnje i devastacije prirode" digli glas protiv betoniranja Vruje. 

Danas su u Vruji otvorili slavljenički šampanjac. Policija je zbog opasnosti od radova zatvorila prilaz uvali za javnost.

Inspektori su nakon 20 godina bespravne gradnje, naplaćenih stotinu tisuća eura kazni vlasniku - jutros počeli konačno rušenje simbola protuzakonite gradnje pod pokroviteljstvom politike.

Pročitajte i ovo Uvala Vruja Održani i prosvjedi Ministarstvo odbilo žalbu Stipe Latkovića u vezi s koncesijom u Vruji

"Uklanja se sve što je ilegalno, a ostavlja se to staro jedno odmaralište, lijepo, na koje ćete svi građani moći doć", kazala je aktivistica Andrea Topić, a s njom se složio i Boris Dežulović: "21 godinu traje taj tulum. 21 godinu je jedan od najljepših komadića lijepe naše okupiran."

Aktivistica Bruna Fistanić prepričala je: "mi smo godinama dolazili tamo s gitarom iz dišpeta, dolazili smo tamo poremetit mu njegov mir i pokazati da smo mi tu lokalni i da imamo to pravo. On bi prijetio, zvao bi policiju, pa bi mi zvali i provjerili zašto zove policiju i zašto se ne možemo kupati."

Uživo iz Vruje za Vijesti u 17 Nove TV javila se reporterka Sofija Preljvukić.

"Veselo je ovdje bilo jutros. Međutim, u ovom trenutku vrlo je tiho, s nama su još samo policajci koji nadgledaju područje - paze da netko ne bi ušao dolje prema uvali iza zabrane", kazala je.

"Što se tiče samih radova, dolje se nalazi samo jedan veći bager, po onome što mi možemo vidjeti. On je do maloprije radio, čuo se udar čekića, međutim sada miruje. Nije da se ruši i praši", dodala je.

Reporterka je pokušala kontaktirati Stipu Latkovića, ali je brzo spustio slušalicu kada je shvatio da je riječ o medijima. 

"Razgovarala sam i s njegovim odvjetnikom koji ga je isto pokušao kontaktirati, ali kaže da ni on nije imao više sreće. Ono što se sada događa je da on gubi te objekte koje je vrlo čvrsto držao dugo vremena. Kažu da je iza njega stajala čvrsta potpora nekih političara", objasnila je.

Reporterka je kazala da su jutros aktivisti istaknuli da je cijeli kompleks, sastavljen od sedam objekata, služio za njihove privatne zabave te se zbog toga Latkovića štitilo - unatoč tome što je gradio na pomorskom dobru, državnoj zemlji i bez valjanih dozvola. 

"Nadaju se da će konačno moći na miru oni i svi drugi građani pristupiti, makar pješke i s mora, ako ne ovom cestom koju je on gradio, i na miru se doći okupati na uvali koja je biser makarske rivijere", rekla je reporterka.

Latković je posjetiteljima znao i prijetiti, govorio bi im da je to područje privatan hotel resort. 

"Jutros ovdje puno nade da će se ovi primjeri zaustavljanja bespravne gradnje događati i drugdje na hrvatskoj obali i cijeloj zemlji", rekla je za kraj reporterka Sofija Preljvukić.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 


 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene