Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vrlo hladno i vjetrovito vrijeme nastavlja se i danas.


Putujete li, svakako se prije puta informirajte o stanju na cestama, koje prometnice su zatvorene, koje trajektne linije možda nisu u prometu, jer će zbog jake i olujne bure i poteškoća svakako biti. Topla odjeća, o tome naravno ne treba posebna priča, no s obzirom na intenzivno vrijeme, možda je najbolje ove dane ipak provesti doma, na toplom.

Vezani članci Grmljavina u Zagrebu (Davor Puklavec/PIXSELL) Nestabilno vrijeme se nastavlja: Meteorologinja otkriva u kojem će dijelovima Hrvatske biti najveće šanse za pljuskove i nevrijeme Ljetna kiša u Splitu - 3 Meteorologinja savjetuje - držite kišobrane pri ruci, idućih dana visoke temperature neće vas spasiti od naglih pljuskova

I danas ćemo biti u polju povišenog tlaka, no gradijent neće biti toliko izražen, što će se odraziti i na vjetar, kojeg će, naravno biti.

I novo jutro dakle, prije svega vrlo hladno i vjetrovito. U većini krajeva i pretežno vedro, pa barem što se oborina tiče, neće biti problema.

U 7 ujutro temperatura zraka u Zagrebu iznosila je -8.7 stupnjeva, u Delnicama -14, a Karlovac i Ogulin probudili su se na čak minus 17 stupnjeva. Temperature ispod ništice zabilježene su i diljem obale pa je tako u Rijeci izmjereno -5.2, u Puli -4.8, u Splitu -7.2, a u Dubrovniku -4.5 stupnjeva.

Na najvišem biokovskom vrhu Svetom Juri u subotu ujutro izmjereno je minus 23,1 Celzijevih stupnjeva, najniža temperatura u Hrvatskoj.

Na Makarskom primorju nastavljeno je hladno i vjetrovito vrijeme, bura se ne smiruje i puše brzinom od 90-ak, a na udare orkanskom brzinom i do 135 kilometara na sat.

I dalje je u prekidu trajektni promet na liniji Sumartin-Makarska, a ne plovi ni trajekt na liniji Drvenik-Sućuraj na otoku Hvaru, informacija je Gradskog centra Osejava.

U Makarskoj je jutros izmjereno minus 8 stupnjeva Celzija.

Vozačima koji se kreĆu državnom cestom D8 preporuča se opreznija vožnja kod svetišta Vepric nedaleko Makarske, kod Baškog Polja, na prijevoju Dupci nedaleko Brela, kao i na brzoj cesti od Baškog Polja do južnog portala tunela Sveti Ilija u Bastu, zbog mogućih jačih bočnih udara vjetra.

Temperatura će se u kopnenom području spustiti i do -15, ponegdje može biti i niža, premda će vjerojatnije biti između -15 i -10.

To vrijedi i za unutrašnjost Dalmacije. Na moru isto mrzlo, od -6 do -2, toliko očekujemo rano ujutro. U kopnenom području i dalje umjeren, da udare i jak vjetar sa sjevera, a na moru jaka i olujna bura, s orkanskim udarima: posebno snažna bit će u Dalmaciji

Središnja Hrvatska

Pretežno sunčano očekuje se i poslijepodne. Vjetar će ponešto oslabjeti, posebno prema kraju dana kad će biti i malo više oblaka. Uz ovu temperaturu, koja će u većini krajeva, većinu dana biti 3 do 5 stupnjeva ispod nule i slab do umjeren sjeverac, budite sigurni da će se doimati i nekoliko stupnjeva hladnije.

Slavonija

I u Slavoniji pretežno vedro, uz slab do umjeren sjeverozapadnjak. I u najmanje hladnom dijelu dana mjerit će se 4 do 7 stupnjeva ispod ništice.

Sjeverni Jadran

U gorju i na sjevernom Jadranu većinom sunčano, tek poslijepodne može biti i nešto više oblaka. U gorju će puhati umjeren i jak sjeveroistočnjak, a na moru će tijekom dana bura slabjeti. Temperatura, danju od -8 do -5, u gorskoj Hrvatskoj, te od 1 do 4 stupnja na sjevernom Jadranu.

Dalmacija

I u Dalmaciji će biti dosta sunca. Nažalost, nedovoljno da vas i ugrije. Poslijepodne će puhati umjerena i jaka bura, dakle, bit će ipak nešto malo mirnije nego ujutro. Dnevna temperatura očekuje se oko nule.

Tri dana kopno

Idućih dana na kontinentu promjenjivo oblačno, sa sunčanim razdobljima. U nedjelju i u utorak mjestimice će biti mogućnosti i za uglavnom slab snijeg. I dalje vrlo hladno, osobito tijekom noći i jutra.

Tri dana more

Na Jadranu od nedjelje djelomice sunčano uz promjenjivu naoblaku. U utorak bi pri tom ponegdje moglo biti pljuskova. Puhat će slaba i umjerena, u nedjelju ujutro na jugu još i vrlo jaka bura i tramontana. Jutra ostaju hladna, no danju će zato idućih dana ipak biti malo toplije.

Panel

I na kraju, još jednom podsjetnik na upozorenje DHMZ-a. Zbog iznimno niskih temperatura, posebno noću i ujutro, te još uvijek potencijalno opasnog vjetra, budite na oprezu.