Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ništa od pojeftinjenja

Tekuće zlato moglo bi koštati kao suho zlato: "Ulja na svjetskom tržištu nema. Zalihe su potrošene"

Aktualno Galerija Maslinovo ulje, ilustracija - 1 Maslinovo ulje, ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Maslinovo ulje, ilustracija - 2 Maslinovo ulje, ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Maslinovo ulje, ilustracija - 3 Maslinovo ulje, ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Maslinovo ulje, ilustracija - 4 Maslinovo ulje, ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr +1 Maslinovo ulje, ilustracija - 5 Galerija 1/6 >>
Hrvatsko maslinovo ulje je besprijekorne kvalitete, ali je njegova cijena, koja već godinama raste, nešto manje blagotvorna po građane. Zbog velikih suša i nestašice na europskom tržištu, poskupljenjima se ne vidi kraja!

Maslinovo ulje mnogi nazivaju tekućim zlatom, a uskoro bi moglo koštati kao suho zlato. Zbog velikih suša u Španjolskoj cijene ulja na europskom tržištu najviše su u proteklih 26 godina.

"Maslinovog ulja na svjetskom tržištu nema. Sve zalihe su se potrošile, ništa se nije dopunjavalo. Jednostavno sad tog ulja nema. Govorimo o konzumnom ulju koje je najučestalije", reporteru Dnevnika Nove TV Marku Biočini rekao je Tomislav Filipović, stručnjak za maslinovo ulje.

Pročitajte i ovo Zvjezdana Blažić Analiza stručnjakinje Hoćemo li ikada kupovati jeftinu hranu? "Može doći do snižavanja, ali..."

Od početka 2020. do kraja prošle godine veleprodajna cijena litre ekstradjevičanskog maslinovog ulja u Hrvatskoj je porasla sa 5,5 na gotovo sedam eura, a to je zapravo blago poskupljenje. U Španjolskoj je u istom razdoblju cijena porasla 70 posto i taj trend neće stati.

"U Italiji se pojavio se neki cvrčak koji jako uništava maslinu tako da su oni u godinu dana posjekli nekakvih 25 milijuna maslina. Tako da će sigurno odraziti a naše tržište jer će ulja biti jako malo rekao je Mato Čupić, maslinar iz Konavla.

Manja ponuda znači i višu cijenu, pogotovo kod jeftinijeg ulja koje je i inače dolazilo iz uvoza. Domaći proizvođači imaju više cijene.

"Njemu trošak – tehnika, boca, naljepnica, branding – po litri iznosi sedam do osam eura. Znači, to je ono minimalno", rekao je Filipović.

Pročitajte i ovo Jeftinija energija, hrana i dalje skupa - 2 Nikako dočekati Cijene sirovina su prestale divljati, ali hrana je još skupa: Kada možemo očekivati pojeftinjenje?

Kad se tu još nadoda i očekivana zarada, čak i bez trgovačke marže, nekadašnja psihološka granica od sto kuna za litru je davno zaboravljena.

"Ja bih se želio riješiti nekih mojih zaliha koje imam, A to će biti 16 eura. što će biti kasnije, to će vjerojatno tržište diktirati", rekao je Čupić

Hrvatskoj suša zasad ne prijeti, ali i uz dobar urod će potražnja premašiti domaću proizvodnju. Jeftinom ulju do daljnjega se ne treba nadati.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene