Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na opasnoj misiji u Afganistanu

Hrvatski vojnici svakodnevno na cesti smrti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Afganistanu gdje je i hrvatska elitna postrojba, napetost raste, a stručnjaci predviđaju novu rundu rata. Naša reporterska ekipa provela je nekoliko dana u iznimno opasnoj misiji između gradova Mazar-e-Sharifa na sjeveru i glavnog grada Kabula, gdje su napadi talibana na mirovne snage gotovo svakodnevni.

Cesta smrti, jedna od najopasnijih prometnica u afganistanskoj prijestolnici svakodnevna je ruta hrvatskih vojnih policajaca. Za sebe kažu da su 'srećkovići', jer prije mjesec i pol dana američki su vojnici ovdje naletjeli na postavljenu minu. Hrvatska delegacija 'za dlaku' je izbjegla bliski susret s teroristom u uniformi afganistanske narodne armije. Očito da nas ne uplaše, tek nam kasnije otkrivaju da je bila dojava o prijetnji. A opasnost ovdje vreba gotovo na svakom koraku. Najčešće su potencijalne autobombe Toyote.

Pročitajte i ovo Vojnik s puškom Od učenika postali učitelji Hrvatske postrojbe u Afganistanu: ''Izvan ovog balončića u kojem jesmo, situacija je ipak nešto drugačija'' Slika nije dostupna Širi se misija u Afganistanu

'Prvi susret i moj izlazak u grad je bilo preznojavanje do kraja', rekao je Ivica Štrljić, pripadnik VP u Kabulu. Na cestama je stotine vozila, ali prometnih pravila nema. 'To što mi palimo rotaciju, to oni ne doživljavaju, morate mu sjeći put njegova kretanja, da bi vas propustili', kažu mirovnjaci u Kabulu. Život u Afganistanu ne vrijedi mnogo. U zemlji, koja ne zna za mir, tek je nešto manje od 300 Hrvata mirovnjaka. Nekima je ovo treća misija.

Djeca se tuku za svaki keks

Na putu do jednog od talibanskih uporišta - sivilo, trošne kućice. Mjesto s kojeg vojnu bazu Warehouse imaju doslovno na dlanu stajemo, ali iz opreza na samo nekoliko minuta. 'Ovo je brdo s kojeg je gađan i hrvatski kamp, samo smo nekoliko stotina metara zračne linije udaljeni!', pokazuju mirovnjaci. Više od tri desetljeća, život je ovdje pisala puška. Stanovništvo iscrpljeno ratom, na rubu su gladi. Djeca će se potući za bočicu vode i svaki keks. Četiristotinjak kilometara, na sjeveru, stroža su pravila. Nema toliko domaće, hrvatske atmosfere, kao u Kabulu. U uzavreloj kotlini Mazar-e-sharifa, na više od 40 stupnjeva, Hrvati obučavaju afganistansku vojsku, obilaze lokalno stanovništvo i mališane. U jednom od sela u šatorima tipična je seoska škola. Vode ovdje ima u izobilju, no umire se od žeđi. 'Neki stvarno žive kao u 1388. godini, daleko od civilizacije', rekao je Kristijan Danko, stožerni narednik

O tome koliko su bili blizu vatrene linije, naši vojnici ne smiju otvoreno pričati. Sukobi, nasilje, smrt, to je afganistanska svakodnevica. 'Misija u Afganistanu nije jednostavna, ni lagana. To je zadaća koja je odgovorna i koja o Hrvatskoj govori puno, ali i uvjeti života i rada nisu jednostavni', rekao je Branko Vukelić, ministar obrane. Veliki i poprilično rizičan test čeka ih za točno za dva mjeseca, na predsjedničke izbore. No, ova ekipa za to ne brine. Dok smo mi napuštali ulice Kabula, odlazili su na osiguranje NATO tajnika. A on već drugi put za redom želi da ga čuvaju baš Hrvati.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene