Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Swoboda: Granične hrvatsko-slovenske sporove riješiti arbitražom ili medijacijom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europski parlament će snažno podržati posredovanje treće strane ili arbitražu za rješavanje hrvatsko-slovenskih graničnih sporova, koji ne bi smjeli utjecati na hrvatske pristupne pregovore, izjavio je parlamentarni izvijestitelj za Hrvatsku Hannes Swoboda.

"Ne bi trebalo biti nikakvih prepreka u pregovorima. Čvrsto sam uvjeren da su medijacija ili arbitraža najbolji način za rješenje spora i to je mišljenja i Europskog parlamenta, koji će za dva dana glasovati s jasnom porukom: sjedite zajedno i ako ne nađete rješenje, odlučite se za arbitražu i riješite problem", rekao je Swoboda nakon razgovora s hrvatskim ministrom vanjskih poslova i europskih integracija Gordanom Jandrokovićem.

Pročitajte i ovo Granica sa Slovenijom - 4 Prijedlog pred vladom Slovenija produljuje pojačanu kontrolu granica do ljeta: "Brojke su i dalje visoke" Slika nije dostupna Bebić otvoreno priznao 'Male šanse da pregovore dovršimo 2009.'

Europski parlament će u srijedu popodne raspravljati, a u četvrtak glasovati o rezoluciji o Hrvatskoj u kojoj će pozvati i Zagreb i Ljubljanu da ispoštuju Bledski dogovor premijera Ive Sanadera i Janeza Janše o rješavanju graničnih sporova putem arbitraže.

Parlamentarni izvjestitelj za Hrvatsku podnio je amandman na prijedlog Vanjskopolitičkog odbora u kojem se naglašava "spremnost Hrvatske za rješavanje otvorenih graničnih pitanja s Crnom Gorom" da se pitanje granice na moru riješi pred međunarodnim sudom, čiju bi odluku unaprijed prihvatili parlamenti dviju zemalja i u kojem se pozivaju i Slovenja i Hrvatska da prihvate slično rješenje.

Ministar Jandroković je izrazio očekivanje da će se, sukladno Bledskom dogovoru, proces nastaviti i konačno riješiti problem.

"Očekujem da će se u skladu s Bledskim dogovorom proces nastaviti i budući da nismo uspjeli bilateralno pronaći rješenje za te granične sporove, treba pred jednim međunarodnim pravosudnim tijelom iznijeti taj slučaj, a parlamenti dvaju zemalja trebaju se obvezati da će prihvatiti konačnu odluku toga tijela. Mislim da je to civilizirano, europski i demokratski", rekao je Jandroković.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene