Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dr. Brkljačić za Dnevnik Nove TV

Porast oboljelih od raka dojke: "Imam osjećaj da otkrivamo malo više karcinoma u uznapredovalom stadiju"

Svjetski je dan borbe protiv raka! U Hrvatskoj je to drugi vodeći uzrok smrti iza bolesti srca i krvnih žila. Reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Vištica je o problemima vezanim uz malignu bolest razgovarala s profesorom Borisom Brkljačićem, predstojnikom Zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju KB Dubrava.

Profesor Boris Brkljačić kaže kako u KB Dubrava primjećuju blagi porast oboljelih od raka dojke zbog pandemije Covida-19, ali se taj porast srećom nije odrazio na smrtnost.

"Zbog covida je jedno vrijeme stao program screeninga karcinoma dojke, a kako je bolnica radila kao Covid bolnica dugo se nije moglo raditi drugu dijagnostiku. Imam osjećaj da otkrivamo malo više karcinoma nego prije u uznapredivalom stadiju pogotovo kod starijih žena kad govorimo o dojci. Međutim, zapravo je taj program za rano otkrivanje karcinoma dojke bio zasutavljen samo tri mjeseca i srećom se nije odrazio na mortalitet. Nama smrtnost od karcinoma dojke pada kontinuirano već šest godina i odaziv je oko 60 posto na poziv za žene od 50 do 69 godina", pohvalio je Brkljačić program.

Problem o kojem se u Hrvatskoj kontinuirano govori su duge liste čekanja za dijagnostičke preglede, ali Brkljačić uvjerava kako je u KB Dubrava situacija drugačija.

Pročitajte i ovo Pretilost, ilustracija (Foto: Getty Images) UNIŠTIO NAS LOCKDOWN? Ljestvica o pretilosti i smrtnosti od raka pokazuje šokantne podatke za Hrvatsku

"Onkološki pacijenti trebaju imati aposlutni prioritet. Kad govorimo o prvim dijagnostičkim pregledima, konkretno kod dojke, onda je prvi pregled mamografija na koju se ne čeka skoro uopće. Ako se na mamografiji pokaže suspektna lezija žene se pozivaju odmah na ultrazvuk i biopsiju. Ponekad se piše u medijima da se čeka na prvi ultrazvučni pregled, ali on se obavlja za samo vrlo mlade žene koje vrlo rijetko oboljevaju od karcinoma dojke. Drugi problem je čekanje na magnetsku rezonancu, kojih nemamo dovoljno za potrebe jer danas bi trebali imati magnetski screening ženama koje imaju visoki rizik oboljevanju", objašnjava liječnik.

Često se tvrdi da liječnici neke pacijente naručuju "preko reda", ali Brkljačić kaže da je to i normalno. "Kada govorimo o onkološkim bolesnicima to i trebaju biti pregledi preko reda jer oni ne mogu biti na istim listama čekanja."

Pročitajte i ovo Provjereno: Robert Panijan - 6 INVALIDITET NE SMIJE BITI PREPREKA Provjereno ga je snimalo prije 15 godina dok se borio sa zloćudnim tumorom. Njegova današnja priča je nevjerojatna

S obzirom da se pokazalo kako je odaziv na preventivne preglede slab, postavlja se pitanje bi li možda bilo dobro penalizirati pacijente koji se ogluše na poziv. Međutim, to nije smjer u kojem bi išao Brkljačić.

"Odaziv na mamografski screening je dobar. Probir, pregledavanje zdravih ljudi, ovisi o njihovoj dobroj volji. Ako netko ne želi doći na mamografiju ili dati stolicu, ne možete ga prisiliti već ga trebate uvjeriti. Zato je uloga medija i udruga pacijenata jako važna kojima i zahvaljujemo dobar odaziv na našem odjelu."

Odaziv naravno uvijek može biti bolji, kao što je u skandinavskim zemljama.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene