Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Smanjena produktivnost

Svjetska banka: Premalo radno sposobnih Hrvata radi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Samo 67 posto radno sposobnih ljudi u Hrvatskoj radi, a na to je upozorila Svjetska banka, u studiji u kojoj analizira što sve Hrvatska mora napraviti kako bi povećala gospodarski rast.

Osim zapošljavanja radno sposobnog stanovništva koje sada ne radi, Svjetska banka kao formulu ekonomskog napretka navodi i trgovinsko integriranje, promicanje inovacija i povećanje produktivnosti. 'Ali evo imamo susjednu Sloveniju, gdje sa čak višim troškom rada, slovenski prosječni radnik je 40 posto produktivniji od hrvatskog, znači tu postoji prostor da se raspoloživi resursi bolje iskoriste', objasnila nam je Sanja Madžarević Šujster, predstavnica Svjetske banke u Hrvatskoj.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Koliko vremena izgubite? 'Čik-pauza' na poslu - trošak za poslodavca ili sredstvo za povećanje produktivnosti? Slika nije dostupna Premijer o ekonomiji 'Ne trebamo više stotine kilometara novih autocesta i tisuće novih stanova, nego ulaganja u kvalitetu'

Nije stvar u pukom štancanju radnih sati. Potrebno je usavršavati vještine i stalno učiti. Uz jačanje produktivnosti radnika recept Svjetske banke za gospodarski rast je i trgovinsko udruživanje te promicanje inovacija. 'Itekako je moguće za Hrvatsku da dostigne razinu prosječnog dohotka zemalja Europske Unije. Najbolji su primjer zemlje kao Irska i Finska koje su imale vrlo niske dohotke, a prilagodile su se vrlo brzo', objasnio je Andras Horvai, isto tako predstavnik Svjetske banke.

Previše se čeka na izvozno-uvozne dozvole koje su uz to preskupe. Ulagače odbijaju i prerestriktivni zakoni tržišta. 'Sad trebamo poticat dolazak stranog kapitala ada bi to bilo moguće moramo urediti regulativu i postat država u kojoj je poželjno uložit kapital', istaknuo je Ivica Mudrinić, predsjednik uprave T-HT-a. Ideja ne nedostaje. Treba ih provesti u praksu i proračunske rashode za 2010. usmjeriti pametno. Mjere se mogu primijeniti brzo, no promjena radnih navika, to je već teži posao.
 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene