Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Svi sveti i Dušni dan, sjećanje na mrtve

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na svetkovinu Svih svetih i Dušni dan, 1. i 2. studenoga, građani diljem Hrvatske polažu cvijeće i pale svijeće na grobovima te se u tišini i molitvi sjećaju svojih pokojnika.

Tradicionalno popodnevno misno slavlje na blagdan Svih svetih zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodit će u crkvi Krista kralja na Mirogoju, gdje će biti upaljeno na tisuće svijeća, a posebno pokraj Glavnoga križa.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Rijeke ljudi na počivalištima najmilijih 'Groblja svjedoče da mrtvi ne prestaju živjeti u nama' Slika nije dostupna Blagdan Svih svetih Svijeće i cvijeće na grobljima diljem Hrvatske

U prigodi Svih svetih mise se služe u crkvama, a na Dušni dan na grobljima u spomen na mrtve, posebno za branitelje i sve koji su život dali za domovinu.

Spomen na svete mučenike u kršćanskoj se tradiciji slavi od IV. stoljeća, no tek je 835. papa Grgur IV. odredio da se u cijeloj Crkvi svetkovina Svih svetih slavi 1. studenoga.

Spomendan mrtvih, odnosno Dušni dan, 2. studenoga, počeo se svetkovati od početka XI. stoljeća i ubrzo se proširio među narodima.

Crkva je od početka njegovala spomen na mrtve, o čemu svjedoče natpisi u katakombama i spominjanje pokojnika u misama od samih početaka kršćanstva. Pritom se Crkva uvijek poziva na riječi Druge knjige Makabejaca iz Staroga zavjeta: "Sveta je i spasonosna misao moliti za pokojne da im se oproste grijesi".

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene