Stručno povjerenstvo Sveučilišta u Augsburgu utvrdilo je da doktorski rad bivšeg ministra znanosti i obrazovanja Pave Barišića nije autoplagijat, objavio je u srijedu Jutarnji list za koji je Barišić izjavio kako je sada jasno da je protiv njega bila provođena hajka usmjerena prema premijeru. Oglasio se i premijer Andrej Plenković.


Na adresu dr. Pave Barišića stigla je obavijest sa Sveučilišta Augsburg u kojoj ga predsjednica te ugledne institucije prof. dr. Sabine Doering-Manteuffel obavještava da je stručno povjerenstvo utvrdilo kako nema govora o (auto)plagiranju njegova doktorskog rada, donosi Jutarnji list koji je objavio preslik te odluke.

Vezani članci Slika nije dostupna Barišić za Novu TV: "Otklonjene su sve sumnje oko plagiranja, ne očekujem ispriku Đikića" Slika nije dostupna Barišić odbacio optužbe da se priprema za oduzimanje doktorata

Premijer Andrej Plenković se također oglasio na svom Twitter profilu napisavši: "Drago mi je da je obavijest iz Augsburga potvrdila integritet prof. dr. sc .Pave Barišića i neutemeljenost političke hajke."

Nema znanstveno neprimjerena postupanja

”Postupak ispitivanja proveden je zbog sumnje na znanstveno neprimjereno ponašanje na Sveučilištu u Augsburgu. Predsjednik povjerenstva izvijestio me da prema Pravilniku Sveučilišta nema nikakva znanstveno neprimjerena postupanja”, stoji u dopisu koji je došao na zagrebačku adresu hrvatskog filozofa koji je doktorirao u Njemačkoj.

U veljači ove godine SDP, HSU i tada oporbeni HNS inicirali su glasovanje o povjerenju ministru Barišiću zbog navodnog plagiranja rada američkog filozofa Stephena Schlesingera. No, glasovanje zastupnika pokazalo je da ministar uživa povjerenje Hrvatskog sabora. Premijer Andrej Plenković, braneći ministra Barišića u Saboru, kazao je da je rasprava promašila "meritum" problema jer nije riječ o plagijatu, već o tehničkom propustu. Podsjetio je da su zagrebačko i splitsko sveučilište utvrdili da nije riječ o plagijatu.

Govoreći o pokretanju zahtjeva Sveučilištu u u Augsburgu o (auto)plagiranju njegova doktorskog rada, Barišić ističe kako je jasno dokazano da u njegovu slučaju nema znanstveno neprimjerena postupanja.

"Za mene nije bilo dileme od početka. Svi argumenti koje sam do sada iznosio potvrdili su se ovim očitovanjem predsjednice Sveučilišta u Augsburgu. Sasvim je jasno dokazano da u mom slučaju nema znanstveno neprimjerena postupanja", kaže za Jutarnji dr. Barišić, koji je informirao i premijera da je dobio odgovor iz Njemačke.

“Nemam još uvijek potpunih informacija tko je iz Hrvatske pokrenuo zahtjev da se očituje Sveučilište u Augsburgu. Ali iz onoga što sam zaključio iz tiska, to je uslijedilo na inicijativu Ivana Đikića i Jure Zovka. Najzanimljivije je u svemu što je dr. Jure Zovko, kada je objavljena knjige utemeljena na mojoj doktorskoj disertaciji, o njezinu sadržaju pohvalno govorio na predstavljanju koje je održano u KIC-u u Zagrebu 1992. O knjizi su objavljene pozitivne recenzije kako u Hrvatskoj tako i u uglednim njemačkim časopisima za filozofiju".

Dr. Barišić nakon svega posebno je začuđen što je dr. Ivan Đikić bio među onima koji su tražili da se ispita je li bilo (auto)plagijata u njegovoj doktorskoj radnji. “U svakom slučaju, to je i mene iznenadilo. Bio sam nazočan kada je s njim razgovarao Plenković. Đikić je tada već najavio da će se uključiti u kampanju protiv mene", izjavio je Barišić.

Na kušnju stavljen dignitet mojih mentora

"Ono što je za mene bilo dvojbeno za postupanje tako uglednoga znanstvenika, kao što je gospodin Đikić, što se uopće upustio u arbitriranje u području koje nije njegovo”, kaže Barišić koji kaže za Đikića da je istaknuti znanstvenik na području biomedicinskih znanosti, a ovo je polje filozofije. Posebno ga je zasmetalo što je Đikić spominjao i svoje sveučilište u Njemačkoj u traženju da se preispita njegov doktorat.

“To je neprimjereno. U ovom slučaju to nije bilo samo pitanje mene kao osobe, već je stavljen na kušnju dignitet mojih mentora, pa u neku ruku i Sveučilišta u Augsburgu. Moj mentor Alois Halder”, tvrdi Barišić, “jako je loše primio prijavu da se preispita Barišićev doktorat. Reagirao je vrlo oštro”.

Nakon svega, Barišić kaže da je sada očito da je protiv njega bila provođena prava hajka.

“Prijetnja je bila usmjerena na premijera Plenkovića i zastupnike. Na sreću, premijer i većina zastupnika nisu nasjeli na tu priču”, izjavio je Barišić za Jutarnji list.

Znanstvenik Ivica Đikić za Novu TV komentirao je mišljenje povjerenstva sa sveučilišta u Augsburgu.

"Nisam upoznat sa službenim detaljima odluke istražnog povjerenstva Sveučilišta u Augsburgu, a očigledno nije niti gospodin Barišić, jer ih nije objavio ili ih je primio, ali ih ne želi javno objaviti. Prije donošenja bilo kakvih javnih zaključaka treba pričekati obrazloženje odluke", poručio je Đikić. (Hina/N.C.)