Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Mesić: Velika koalicija jedini izlaz ako građani ne prepoznaju svoje stranke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Republike Stjepan Mesić rekao je danas novinarima kako ga malo optužuju da se zauzima za veliku koaliciju, a on ustvari kaže da je to jedini izlaz ako građani ne prepoznaju svoje stranke i ne iziđu na izbore.

Nakon svečanog otkrivanja spomenika Stjepanu Radiću u Zagrebu predsjednik Mesić je rekao da su "stranke profilirane, kao i HSS, te da ljudi trebaju izaći na izbore i glasovati za njihove programe i predstavnike". Onda, dodao je, "ne će biti velike koalicije - onda će se stvoriti logične koalicije". Također je rekao - ako bude suzdržanosti kod izlaska na izbore - postoji mogućnost da se dobiju dvije stranke. "Tada se postavlja pitanje ili novi izbori, pa se ponovno dobije isti odnos snaga, ili treba napraviti sporazum kako bi se premostilo vrijeme dok uđemo u EU", rekao je.

Pročitajte i ovo Koalicija - 1 Postizborna slagalica Tko će komu? Nitko ne odaje s kim će koalirati nakon izbora, no ime jedne stranke čuje se najviše: "Ako netko izda..." Predrag Štromar i Andrej Plenković U tri izborne jedinice HNS dogovorio izlazak na izbore s HDZ-om: "Očekujemo jedan do dva mandata"

"Sve to ne znači ništa ukoliko građani izađu na izbore, prepoznaju svoje favorite, svoje profilirane stranke i odaberu one koji zaslužuju da vode Hrvatsku, da je vode u pravom smjeru jer, na kraju, građani imaju takvu vlast kakvu izaberu", istaknuo je predsjednik Mesić.

Na novinarsko pitanje je li po njemu logično (poslijeizborno)
koaliranje SDP-a i HSS-a, odgovorio je kako ne bi u to ulazio i da je to pitanje pregovora i programa. "Ako se slažu timovi, ako se usuglase programi, onda je puno toga logično", dodao je.

Na pitanje novinara ponovio je da će povjeriti mandat za sastavljanje Vlade onome tko bude dokazao da ima većinu u Saboru.

Na novinarsko pitanje o sve glasnijim spekulacijama vezanim uz koaliranje HSS-a sa SDP-om predsjednik HSS-a Josip Friščić je odgovorio da će koalirati s onim tko bude spreman prihvatiti dio njihovih programa i zajednički ih realizirati. Rekao je da su u ovom trenutku, budući da HDZ još nije objavio svoj program, u SDP-ovu programu, i kada je riječ u decentralizaciji i ravnomjernom razvoju i reformi poreznog sustava te mnogim drugim stvarima, prepoznali ono što i sami podupiru. Istaknuo je da to vodi onom putu za koji se zauzima i predsjednik Mesić.

"Nama u ovim trenucima pregovora s Europom ne treba nejedinstvo u Hrvatskoj. Malo ćemo toga ostvariti ako se vani iščita da mi zapravo nemamo jasne stavove kuda želimo ići i što želimo ostvariti", rekao je Friščić, dodajući kako je sigurno da će HSS tu biti "vrlo otvoren i kooperativan partner". Ponovio je da oni nisu za koaliciju radi "ministarskih mjesta i fotelje, nego radi realizacije programa".

Na pitanje je li postavljanje spomenika Stjepanu Radiću u Zagrebu uoči izbora tempirano predsjednik HSS-a je odgovorio da nije, dodajući kako je to njihova dugogodišnja želja koju su htjeli što prije ostvariti, a otkrivanje spomenika s predsjednikom Mesićem dogovorio je još u lipnju.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene