Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Godinu dana Vlade

'Sve je više siromaštva, potrebna je angažiranija socijalna politika'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Točno je godina dana od kada je Zoran Milanović od Jadranke Kosor preuzeo vođenje Vlade.

Prvih 365 dana mandata Kukuriku koalicije obilježio je pad gospodarstva, rast PDV-a, najveća nezaposlenost od 2003. godine.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković, Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Govorio i o obnovi Plenković poslao poruku BiH pa poručio: "Naša flota jedna je od najvažnijih na Mediteranu" Ministri - 4 U obilasku države HDZ-ovi ministri se rastrčali po cijeloj Hrvatskoj, ali tvrde da nisu u kampanji: "To su redovne aktivnosti"

Također, objavljena je lista poreznih dužnika i registar branitelja, počelo je sređivanje biračkih popisa i rješavanje problema u brodogradnji. Gospodarski rezultati, smatra predsjednik Ivo Josipović, jasno opisuju sliku stanja u državi.

>> Što je sve obilježilo rad Vlade u 2012. godini

'Sve je više siromaštva i tu treba učiniti prekretnicu. Naravno, najbolja bi bila - oporavak gospodarstva, nova radna mjesta. Ali u mjeri u kojoj se ne mogu odmah riješiti stvari mislim da treba razmisliti o angažiranijoj socijalnoj politici', rekao je Josipović.

Ipak, malo poduzetništvo bilježi pomake na bolje. Otvaraju se tvrtke za 10 kuna, smanjeni su doprinosi za zdravstveno osiguranje. Potpredsjednik Branko Grčić predstavio je i novi investicijski plan.

No sve to poslodavcima nije dovoljno. Investicijska klima, kažu, jako je loša. Hrvatska plaća danak nečinjenja svih ovih godina. 'Ove godine se išlo na očuvanje državne blagajne, uvođenje nekakvog reda nego što su se kreirale mjere za investicije za početak nečega što može donijeti bolje', rekao je Ivan Miloloža, predsjednik Vijeća članica HUP-a.

Prašina se dizala i oko spornih kadroviranja. Uslijedio je šamar iz Europe. Hrvatska je dobila deset zadaća koje mora ispuniti do ulaska u EU. Od 1.1. ukida se nulta stopa na kruh i mlijeko. Usklađuju se trošarine. PDV je narastao na 25 posto. Poskupila je struja i plin. Potezima Vlade, sindikalist Sever je razočaran. 'Očekujemo da će uskoro i gospodarstvo potonuti u depresiju. Građani su već odavno u depresiji, a ova vlast je došla potpuno nepripremljena. Nema programa osim toga kako porezat građane i kako ih opteretiti', rekao je Krešimir Sever iz Nezavisnih sindikata.

Upravo zbog novog opterećenja - poljuljala se i koalicija. Partneri su protiv poreza na nekretnine! No s druge strane, počelo je sređivanje biračkih popisa i rješavanje problema u brodogradnji. Evo što još predsjednik smatra Vladinim dobrim potezima: 'Konsolidacija proračuna, mjere s početka godine su dale određene rezultate, meni se dopada. Ja sam to isto iskoristio kada govorimo o osposobljavanju mladih, takozvanih Mirandovih pripravnika. To je dobra ideja ali ne može biti zamjena za zapošljavanje.'

Zadovoljan je i objavom registra. No to je potez koji je izaziva polemike isto kao i zakon o umjetnoj oplodnji. Ono što će se pamtiti u protekloj godini je i da su iz Banskih dvora otišla tri ministra. Zlatko Komadina, Mirela Holy i posljednji Radimir Čačić. A što učiniti da u idućoj godini bude bolje?

'Nema čarobnog ključa pa da netko može reći evo napravite to i imat ćete bolju situaciju ali jednostavno mi moramo ući u reforme, počet reformirat javni sektor i sve ono nužno da se omogući dolazak investicija', kaže Miloloža. 'Trebalo bi stvarati uvjete pomoći i potpore gospodarstvu i potpore građanima za trošenje kako bi se počelo donekle barem zaustavljati ovo stanje i nakon toga ponovno dizati', smatra Sever.

Kraj godine je tu. Rezultata nema. A tko radi taj i griješi. No 'sorry', kako je premijer jednom rekao, više neće paliti kod građana ako se gospodarska slika ne popravi.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene