Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dobra zarada od turizma

Svaki deseti stanovnik Hvara je stranac: "Kolega iz Barcelone kaže da će se zavezati za palmu i neće otići"

Aktualno Galerija Hvar - 1 Hvar - 1 Foto: DNEVNIK.hr Hvar - 2 Hvar - 2 Foto: DNEVNIK.hr Hvar - 3 Hvar - 3 Foto: DNEVNIK.hr Hvar - 4 Hvar - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Hvar - 5 Galerija 1/5 >>
Svaki deseti stanovnik Hvara je stranac, a iz godine u godinu bit će ih sve više. Tako su Hvaranima susjedi postali Ukrajinci, Tajlanđani, Nepalci, a reporter Dnevnika Nove TV Dino Goleš provjerio je kako na otoku sunca izgleda suživot sa strancima.

Iako je u ponedjeljak na Hvaru uglavnom bilo oblačno, plaže su bile krcate.

"Pogled je predivan. Nisam ovo očekivao. Čitao sam i čuo da je prekrasno, ali tek kada dođeš ovdje, možeš to uistinu shvatiti", rekao je Portugalac Pedro reporteru Dnevnika Nove TV Dini Golešu.

Hvar je prepun turista visoke platežne moći iz svih krajeva svijeta. Popunjenost je na granici s rekordnom 2019. godinom, a nekima se ne ide kući.

"Kolega je došao iz Barcelone i ostao je 10 dana na Hvaru i kaže da će se zavezati sad na palmu i da neće ići ća", rekao je Paulo.

Pročitajte i ovo Sofija Preljvukić BEROŠ ŠALJE ISTRAŽITELJE Reporterka Dnevnika Nove TV iz Splita o slučaju novinara Matijanića: "Iz obitelji stižu određene informacije..."

Hvar je poznat po skupim jahtama i razuzdanom noćnom životu, te izletima na obližnje otoke s luksuznim restoranima. Međutim, pita li se turističku zajednicu, otok je i više od destinacije zabave.

"Gosti Hvara su prvenstveno Velika Britanija, Englezi, Šveđani, Norvežani, Francuzi. Mislim da je to kvalitetna klijentela i mislim da Hvar ima puno više za pokazati osim dobrog partija i zabave u određenim lokalima", rekla je Iva Belaj Šantić, direktorica Turističke zajednice Hvar.

Pročitajte i ovo Hoteli - 1 STRATEŠKI PROJEKTI Apsurd na jugu Hrvatske: U planu novi hoteli, a ruševine hotelskih kompleksa i dalje stoje netaknute

Na otoku je trenutačno 1486 stranih radnika što je 10 posto stanovništva. Lani je u ovo vrijeme bilo samo 300 radnika. U Jelsi su konobarice iz Ukrajine hit među mještanima.

"Razumijem hrvatski, ali ga ne znam govoriti. To zna biti problem kada su neki ljudi ljutiti, ali mogu računati na sporazumijevanje rukama", rekla je Ukrajinka Kristina.

Sa zalaskom sunca, Hvar se priprema za još jedan veliki tulum, višemilijunske jahte stižu na vez, a grad i ugostitelji zadovoljno trljaju ruke.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene