Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ljeto udara svom snagom

'Pećnica' od ranog jutra: Danas toplinski udar!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Već od jutra prvog dana ljeta temperature su izuzetno visoke.

Građane se upozorava da aktivnosti prilagode nepovoljnim okolnostima. Već u 6 sati ujutro u Splitu i na Malom Lošinju izmjereno je 25 stupnja. Iznad našeg područja ostat će polje povišenog tlaka zraka, no sa sjeverozapada nam dolazi fronta nestabilnijeg tlaka zraka.

Pročitajte i ovo Snijeg na Sljemenu VRAĆA LI SE ZIMA? FOTO Na Sljemenu pada snijeg, na Zavižanu ga ima 14 centimetara Snijeg na Platku Potencijalno opasno vrijeme Oglašeno žuto upozorenje: Danas pljuskovi s grmljavinom, a snijeg već pada na Platku i Zavižanu

Visoke temperature čekaju već od jutra, u unutrašnjosti od 17 do 22, a na Jadranu od 22 do 26 stupnjeva.

Poslijepodne će i dalje ostati sunčano, vruće i sparno, no krajem dana u istočnom će dijelu unutrašnjosti biti nestabilnije uz mogućnost grmljavinskih pljuskova. Unatoč tome temperature će u unutrašnjosti ostati visoka, između 23 i 36 stupnjeva pa i do 38 stupnjeva.

>> U sljedeća četiri dana opasnost od toplinskog udara

Na Jadranu će također biti sunčano i vruće, uz slab vjetar i temperature između 32 i 37 stupnjeva.

U sljedeća tri dana očekuje nas blagi pad temperatura. Na Jadranu će nas osvježiti lagani sjeverozapadnjak i bura, a u unutrašnjosti povremeni pljuskovi. Unatoč tome, UV indeks bit će visok, pa se odgovarajuće zaštitite.

Ministarstvo zdravlja preporučilo je mjere zaštite kojih bi se posebno trebali pridržavati starije osobe, trudnice i bolesnici.

Klonite se vrućine - izbjegavajte izlazak u najtoplijem dijelu dana od 10 do 17 sati, izbjegavajte naporan fizički rad, potražite sjenu, ne ostavljajte djecu ili životinje u parkiranom vozilu. Rashladite tijelo (tuširajte se ili kupajte u mlakoj vodi, nosite laganu široku svijetlu odjeću od prirodnih materijala, stavite šešir širokog oboda ili kapu i sunčane naočale). Pijte redovito i dovoljno tekućine i izbjegavajte alkohol i napitke s previše kofeina i šećera. Jedite češće manje obroke. Izbjegavajte hranu bogatu bjelančevinama. Rashladite svoj dom - sobnu temperaturu držite ispod 32°C danju i ispod 24°C noću. Mjere zaštite od visokih temperatura

Koristite hladniji noćni zrak, smanjite količinu vrućeg zraka unutar stana, objesite mokre ručnike, uz uključen uređaj za rashlađivanje zatvorite vrata i prozore. Pomognite drugima. Nazovite i posjetite obitelj, prijatelje i susjede koji većinu vremena provode sami. Razgovarajte o toplinskom udaru s Vašom obitelji. Ako je netko koga Vi poznajete pod rizikom pomognite mu da dobije savjet i podršku. Tražite savjet liječnika ako imate neku kroničnu bolest. Ako uzimate lijekove, provjerite s liječnikom koji Vas liječi kakav utjecaj ti lijekovi mogu imati na termoregulaciju i ravnotežu tekućine u tijelu. Mjere zaštite od visokih temperatura
 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja. 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene