Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gube prirast

Na povijesno niskoj razini, a pomoći nema: "Osim što ribe imaju manje kisika, uzimaju i manje hrane"

Aktualno Galerija Ribnjak - 1 Ribnjak - 1 Foto: DNEVNIK.hr Ribnjak - 2 Ribnjak - 2 Foto: DNEVNIK.hr Ribnjaci - 1 Ribnjaci - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Ribnjaci - 2 Galerija 1/4 >>
Suše koje traju mjesecima zadale su probleme i slatkovodnim ribnjacima. Zbog nedostatka vode, ugrožen je uzgoj slatkovodne ribe.

Razina slavonskih ribnjaka zbog suše je na povijesno niskoj razini. "Vode u nekim ribnjacima u odnosu na maksimalan vodostaj nedostaje za vise od dva metra. Poneke ribnjačarske table su gotovo 80 posto potpuno suhe", rekao je Boris Vidaković, voditelj ribnjaka Grudnjak.

Opasnosti od suše su višestruke. Osim što ribe imaju manje kisika, uzimaju i manje hrane.

"U tom trenutku ne dolazi do prirasta. Gubimo prirast čak i onom hranom kojom ga nahranimo. Propasira hrana kroz njega i izađe poluiskorištena ili iskorištena i prirasti su vrlo niski", rekao je Krešimir Rušanac, voditelj ribnjaka Našice, novinarki Dnevnika Nove TV Matei Drmić.

Šaran je riba koja najbolje podnosi temperature vode do 22-26 stupnjeva. Temperatura vode ovog ljeta rijetko da su pale ispod 30-32 stupnja.

"Pri nižem vodostaju ribe su izloženije napadu grabežljivaca, opasnosti su od narušavanja kvalitete vode. Zato je nužno svakodnevno kontrolirati razinu kisika te ostale parametre", rekao je Vidaković.

Pročitajte i ovo Koliko je novca ukradeno iz Ine? - 1 KRAĐA U INI Dnevnik Nove TV izračunao je koliko bi se prosječnih mirovina iz ukradene svote moglo podijeliti te koliko su teške ostale pljačke

Pročitajte i ovo Božidar Kutleša, ravnatelj Porezne uprave Krađa plina u Ini Šef Porezne uprave otkriva što im je prvo zapelo za oko: "To je bilo vrlo neobično i od tud se počeo odmotavati koloplet"

Našičkom ribnjaku pomagale su i Hrvatske vode s oko 600.000 kubika vode s jezera Lapovac. No, pomoći trenutačno nema jer nema vode. Koliko god se kontroliralo, uzgoj će bit drastično smanjen.

"Prijašnjih godina smo vadili između 200 i 300 tisuća tona, dok ove god neće moći više od oko 100 tisuća", rekao je Rušanac.

Zbog toga voditelji i radnici u ribnjacima čine sve kako bi spasili ribu. Iako proizvođači uvjeravaju da ribe za domaće tržište neće nedostajati, ova godina im je, kažu, puko preživljavanje.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene