Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Afera koja trese državu

Ministru Malenici sve djeluje nestvarno. U Dnevniku Nove TV otkrio mogu li se poništiti štetni ugovori za Inu

Tko je odgovoran za malverzacije s plinom, čudi li ga način poslovanja u Ini, koliko ćemo čekati sudski epilog ove akcije...? Na ta i druga pitanja o slučaju koji trese zemlju ministar pravosuđa u Dnevniku Nove TV odgovarao je Sabini Tandari Knezović.

"U narednom razdoblju se trebaju poduzeti određene aktivnosti, prije svega mislim na reviziju i na kontrolu funkcioniranja naftne kompanije, da se utvrdi tko je odgovoran. Postoji li nečija odgovornost, je li upravljačka struktura loša, treba li uvesti neke kontrolne mehanizme. Na resornom ministarstvu je da provede određene aktivnosti da se utvrdi nečija odgovornost", o mega aferi koja trese državu u Dnevniku Nove TV govorio je i ministar pravosuđa Ivan Malenica

Pročitajte i ovo Damir Mikuljan, predsjednik Nadzornog odbora Ine DAMIR MIKULJAN Šef NO-a Ine za Dnevnik Nove TV: "Nikada nijedan član NO-a, ni mađarski, niti hrvatski, nije bio protiv neke odluke. Mislim da to sve govori" Slika nije dostupna PROMJENE I NA ČELU HOK-A Repovi krađe u Ini se šire: Tko je već izašao iz Remetinca, a tko će još malo brojati rešetke?

Sabina Tandara Knezović pitala je što ako se pokaže da je upravljačka struktura bila loša.

"Ne bih prejudicirao rezultate određenih aktivnosti, ali svakako, ako je upravljačka struktura loša, treba poduzeti nešto da se ovakve stvari ne događaju. Ili, ako postoje slične situacije, da se utvrde i da se spriječe ovakvi događaji", kaže ministar.

"Ova situacija pokazuje da nešto treba mijenjati. Djeluje nestvarno da Ina na ovakav način može poslovati, da se na ovakav način mogu izvući ovolike količine novca", odgovorio je na pitanje čudi li ga lakoća poslovanja u Ini.

"Meni kao običnom građaninu je neshvatljivo da se ovakve stvari mogu događati", dodao je.

Mogu li se ugovori koje je Damir Škugor potpisao samo tako poništiti?

"Treba vidjeti pravnu narav tih ugovora, što oni sadržavaju. To će se tek utvrđivati. Sigurno da će se u tim aktivnostima voditi dobrobiti Ine", rekao je i dodao da bi trebalo poduzeti sve pravne mehanizme da se ova situacija otkloni.

"Ne poznajem dovoljno način poslovanja i upravljačku strukturu Ine, ali nešto treba poduzeti ako tih ugovora ima, da se revidiraju, da se provede kvalitetna revizije čitavog poslovanja Ine", odgovorio je na pitanje je li problem sistemski.

Hrvatska javnost navikla je na spektakularne akcije privođenja, ali i na dugo čekanje na sudske epiloge.

"Na pravosudnim tijelima je da sad odrade. Prvo da se provede istraga, da se napiše i potvrdi optužnica i da krene sudski postupak. Ja mogu samo istaknuti da smo mi kao Vlada i Ministarstvo pravosuđa i uprave izmjenama Zakona o kaznenom postupku ukinuli mogućnost višestrukog vraćanja presude. Idemo u smjeru da se ubrzaju sudski postupci", rekao je i pohvalio se da su zadnjih nekoliko godina već neki postupci skraćeni.

Sabina Tandara Knezović citirala je oporbu koja je rekla da premijerovi ljudi u Vladi nisu vidjeli da HDZ-ovac krade.

"Oporba se sad malo probudila nakon ljetnog sna, onako bezidejna, pa ne zna što će reći pa govori neistine.

Vlada je jasno komunicirala da bez obzira na stranačku pripadnost nema nedodirljivih. Pravosudna tijela su neovisna", kaže Malenica koji ne misli da je vrijeme za izbore. 

"Mislim da smo jasno pokazali da su državna tijela odradila svoj posao, da su utvrdila da postoji određeni problem, da postoje određene kriminalne aktivnosti i dajemo punu podršku neovisnim tijelima da tako i dalje nastave", rekao je.

Uhićen je i čelni čovjek Hrvatske odvjetničke komore. 

"Svakako to nije dobra poruka reputacijski za odvjetničku profesiju. Baca se sjena na čitavu odvjetničku struku", zaključio je ministar.  

 

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene