Na popisima super namirnica često se preporučuje hrana za koju vaši roditelji ili bake i djedovi nikada nisu čuli. Razlog je tomu što dolaze iz dalekih krajeva i često uopće ne odgovaraju osobama koje žive na drugom kraju svijeta. Stoga i s neutaživom željom za apsolutnim zdravljem treba biti oprezan. Ispravno je, slažu se nutricionisti, konzumirati namirnice iz vlastitog podneblja jer tada organizam najlakše probavlja, a vrijedni nutritivni sastojci super namirnice u potpunosti izvrše svoju ulogu.
Zašto je srdela na popisu super namirnica?
Konzumira se diljem svijeta, a Hrvati, u ovom slučaju, mogu biti mnogo sretniji. Jadranskim morem pliva ova sitna plava riba koja se na tanjurima može pronaći u različitim ukusnim oblicima. Bilo da ste jedan od onih koji vjeruju da je Jadransko more i dalje iznimno čisto, ili ste ipak skeptik, činjenica je da se Hrvatska može ponositi vlasništvom nad jednim od najčišćih mora Europe. Razlog je tomu velika količina rijeka ponornica koje izviru u najčišćim dijelovima Hrvatske, a svoj tok završavaju upravo u tom moru. Time ga čine čišćim, a kvaliteti Jadranskog mora doprinosi i razina saliniteta te temperatura koja je jedinstvena u svijetu.
Nutritivni sastav srdele: Srdela čuva mozak, srce i zglobove
Omega-3 masne kiseline za zdravlje mozga
Uloga omega-3 masnih kiselina jest reguliranje kolesterola u krvi, smanjivanje krvnog tlaka i očuvanje živčanih i moždanih stanica. Mnogima nedostaje omega-3 masnih kiselina jer ih tijelo ne može samostalno sintetizirati. Nužno ih je unositi hranom, a za prehranu koja uključuje hranu bogatu omega 3-masnim kiselinama često se odlučuju oni koji imaju problema s koncentracijom ili memorijom. U Velikoj je Britaniji nakon saznanja da učenicima slabijih sposobnosti u učenju nedostaje omega-3 masnih kiselina promijenjen cjelokupni program školske prehrane. Poznati su i rezultati istraživanja u kojima je vidljivo kako je konzumacija kiselina iz ribljih ulja blagotvorno djelovala kod osoba koje su zadobile fizička oštećenja na mozgu.
Proteinska namirnica
Za kvalitetna mišićna i vezivna tkiva, prijenos hranjivih tvari organizmom zaslužni su proteini kojima obiluje srdela. U konzerviranoj srdeli, sardini, na 100 grama mjerimo 24,62 grama proteina. Prednost je konzumacije ove plave ribe u tome što i ako ju ne možete pronaći svježu, nutritivna vrijednost ne slabi niti kod one konzervirane. Srdela koja je ulovljena u Jadranskom moru i koja se potom uz dodatak malo soli i ulja konzervira, poput Eva sardine u biljnom ulju, ne gubi svoje bogatstvo. Zbog proteina kojima obiluje srdela, odnosno sardina, nalazi se na meniju svih sportaša. Svi oni koji u sportskom smislu požele vidljiv napredak ne bi smjeli preskakati riblji dan, pogotovo ne "sardina dan".
Pročitajte i koje se namirnice odlično slažu u kombinaciji sa sardinom.
Kalcij
Za zdrave zglobove, čvrste kosti i dobre zube zaslužan je kalcij. Poznato je da su najveći izvor kalcija mliječni proizvodi, međutim mnogo je onih koji ne probavljaju mlijeko i mliječne prerađevine. Najbolja alternativa za njihov unos kalcija jest jedući sardine. Na 100 grama sardine nalazimo 382 mg kalcija, što će zadovoljiti trećinu dnevnih potreba. Uz kalcij, u sardinama se nalazi i vitamin D koji ima važnu ulogu u prevenciji osteoporoze. Također, smanjenim unosom kalcija povećava se rizik od stvaranja bubrežnih kamenaca.
Sadržaj je napravljen u produkciji NOVA TV Content Teama u suradnji s kompanijom 'Podravka' i u skladu s najvišim profesionalnim standardima.
-
Iz minute u minutu
VIDEO Rafalei ušli u hrvatski zračni prostor, poslana prva poruka: "Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
-
detalji svečanosti na Plesu
U Hrvatsku stižu moćni borbeni avioni, Milanović i Plenković bit će prvi put na istom mjestu nakon izbora
-
Iz minute u minutu
Je li HDZ blizu dogovora s DP-om? Grbin otkrio tko mu je sve dao podršku, analitičar o Milanoviću: "Napravio je grešku"