Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Intervenirala policija

Sukob u Međimurju: Ne puštaju u školu romsku djecu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mještani Gornjeg Hrašćana prosvjedovali su, jer ne žele u školu primiti 54 nove djece, od kojih je 44 romske nacionalnosti.

Pedesetak mještana Gornjeg Hrašćana zatvorilo je danas ogradu dvorišta područne škole i tako spriječilo da 44 djece romske nacionalnosti počne s pohađanjem tzv. predškole u toj područnoj školi.

Pročitajte i ovo Prosvjed radnika Autotroleja Traže bolje uvjete Radnici javnog gradskog prijevoznika u Rijeci prosvjeduju: "Izrabljuje ih se i plaća ispod minimalca" Osnovna škola Vladislav Ribnikar Suđenje u Beogradu Razrednica dječaka otkrila što se s njim događalo prije nego je počinio masakr u školi: "Imao je probleme..."

Romska djeca autobusom su dovezena iz najvećeg hrvatskog romskog naselja Parag. Zbog prenatrpanih kapaciteta u matičnoj OŠ 'Dr. Ivana Novaka' u Macincu, održavanje predškole za male Rome treba se održavati u područnoj školi u Gornjem Hrašćanu. No, današnji prosvjed mještana to je zaustavio, a roditelji navode da je područna škola, koju pohađa 33 učenika u tri razreda premalena da bi se u njoj održavala i predškola za Rome.

Ravnateljica OŠ 'Dr. Ivan Novak' Božena Dogša rekla je pak kako su u Gornjem Hrašćanu stvoreni uvjeti za održavanje jednosmjenske nastave u prijepodnevnim satima, dok bi se predškola za Rome održavala u poslijepodnevnim satima.

>> Francuska: Protjerivanje Roma 'pod humanitarnom krinkom'

Mještani su ustrajali da se romska djeca smjeste u druge okolne škole, a ne u njihovu. Kažu da nemaju ništa protiv Roma, već samo žele zaštititi svoju djecu s obzirom na to da, kako tvrde, romska djeca u školu dolaze s manjim predznanjem i bez higijenskih navika.

Na terenu je i bila i policija no do fizičkog sukoba između mještana i Roma nije došlo. U Gornji Hrašćan stigao je i međimurski župan Ivan Perhoč, koji nije uspio uvjeriti prosvjednike da dopuste prolazak djece do zgrade područne škole. Nakon što su mještani zatvorili ogradu dvorišta područne škole i desetominutnog čekanja autobus s malim Romima se vratio u Parag.

Željko Balog, predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine, zaprijetio je da sutra ne samo da mali Romi neće u predškolu, već da neće ni hrvatskoj djeci dopustiti ulazak u školu u Macincu.

Zbog Osnovne škole u Macincu prije dvije i pol godine Hrvatska je izgubila tužbu za segregaciju na Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu. Šest mjeseci nakon presude u rujnu 2010., počeo je projekt obvezne predškole za 200 romske djece, koji su pokrenuli Međimurska županija s Ministarstvom obrazovanja, znanosti i sporta. Predškole su ocijenjene vrlo pozitivno, a novčanu potporu im je dao i Roma Education Fund iz Budimpešte. (Hina)

 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene