Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ljutiti borci za ljudska prava

Francuska: Protjerivanje Roma 'pod humanitarnom krinkom'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nekoliko desetaka rumunjskih Roma, korisnika humanitarne pomoći za povratak, trebalo bi u četvrtak otputovati iz Lyona u Rumunjsku, što je 'protjerivanje pod humanitarnom krinkom', smatraju aktivisti za ljudska prava.

Aktivist za prava Roma Jean-Philippe procjenjuje da bi se u zrakoplov trebalo ukrcati 240 Roma, što će biti najveće protjerivanje iz Lyona od početka godine i izbora socijalističkog predsjednika Francoisa Hollandea.

Pročitajte i ovo Modna revija, ilustracija Uskoro novi kriteriji Francuska donijela mjere protiv brze mode Romsko naselje Parag - 3 Romsko naselje Traje istraga zbog prodaje droge, ali nije to jedini problem: "Kad oni dobiju socijalnu pomoć, to je paljenje, to je muzika, to je pucanje…"

Predstavnica francuskog Ureda za imigraciju i integraciju nije objavila točan broj ljudi koji će napustiti zemlju.

'Ti dobrovoljni povratci zapravo su protjerivanja i uz to se baca javni novac jer će se mnogi ponovno vratiti', rekao je Jean-Philippe.

Kandidati za povratak dobivaju 300 eura po osobi odnosno 150 eura djeca.

>> Policajac izvan dužnosti ubio troje Roma, još troje ranio

Osim toga, u četvrtak su evakuirana dva kampa u blizini Lillea u kojima je živjelo oko 200 Roma.

U Francuskoj, po organizaciji Liječnici svijeta, živi 15.000 Roma i ta je brojka prilično konstantna unatoč protjerivanjima jer se protjerani sustavno vraćaju.

Premda su europski građani, Romi nemaju pravo na zapošljavanje zbog privremenih mjera koje je za bugarske i rumunjske građane do kraja 2013. uvelo desetak država članica EU-a. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene