Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministar financija Ivan Šuker u Dnevniku Nove TV izjavio je kako se nada da će Vlada uspjeti napraviti kvalitetan rebalans proračuna kakav planiraju, a u tom će slučaju biti postignute realne pretpostavke zahvaljujući kojima Hrvatskoj neće trebati pomoć MMF-a. No, sindikati bi svojim eventualnim tvrdim stavom taj rebalans mogli ugroziti.


Na pitanje što ako sindikati ne pristanu na suspenziju kolektivnog ugovora, koja bi značila zamrzavanje plaća, i koliko bi onda bili 'daleko' od MMF-a, Šuker je odgovorio kako bi u tom slučaju Vlada mogla zatražiti pomoć MMF-a. 'Ako to bude tako, tražit ćemo i njihovu pomoć, no škare MMF-a će biti puno oštrije nego škare Vlade', upozorio je ministar financija, koji kaže kako su danas na sastanku sindikatima izložili jasnu situaciju u kojoj se zemlja nalazi. 'Dobro je da smo se danas uopće sastali. Mi smo sindikatima jasno iznijeli situaciju. S obzirom na rashode jasno se vidi da bi manjak proračuna mogao biti 10,5 milijardi kuna'.

Vezani članci Josip Aladrović (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Božićnice, regres, plaće: Nastavak pregovora sa sindikatima idućeg tjedna Slika nije dostupna Linić: Europa se trese od krize, ali ova je Vlada pokazala da može bez MMF-a!

>> 'Ako Vlada zamrzne plaće, sindikati će to naplatiti s kamatama'

Šuker kaže kako se nada da će sindikati tu situaciju shvatiti jer se ovdje ne radi o bilo kakvom rebalansu proračuna. 'Ovo je rebalans koji će poslati jasnu poruku domaćoj i međunarodnoj financijskoj javnosti i on može otvoriti vrata za novo zaduživanje hrvatskog gospodarstva. Naš rejting je takav kakav je, s lošim rebalansom može biti još i gori, a to onda znači i veće kamatne stope itd.', kaže ministar naglasivši da nikoga tim riječima ne želi plašiti te izrazivši optimizam da do crnih scenarija neće doći.

'Oni podcjenjuju zdrav razum hrvatskih građana'

Komentirajući poruku sindikata posljednjih dana, koji upozoravaju da je prošla vlast izgubila izbore jer je suspendirala kolektivni ugovor te da će tako proći i ova, ako učini isto, Šuker je rekao da se radi o podcjenjivanju zdravog razuma hrvatskih građana. 'Građani su u posljednjih 19 godina dokazali da znaju ocijeniti odlučne i one koji znaju koje poteze treba treba poduzeti. Mi znamo koje poteze treba poduzeti i građani će znati sami prosuditi, mislim da im nitko ne treba nametati da bi zbog ovoga ili onoga trebali glasovati za nešto', rekao je Šuker naglasivši da smatra kako politiku ipak ne bi trebalo miješati u aktualnu situaciju. Pregovori sa sindikatima nastavljaju se u petak.

Više u video prilogu.