Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Afera 'Planinska'

Suđenje Sanaderu: 'O kupnji zgrade u Planinskoj odlučivalo se se na Čobankovićev prijedlog'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svjedočenjem bivše tajnice Vlade nastavilo se suđenje Ivi Sanaderu u slučaju 'Planinska'.

Jagoda Premužić, tajnica vlade bivšeg premijera Ive Sanadera, posvjedočila je jutros na suđenju u "slučaju Planinska" da se o kupnji zgrade Mesnica Fiolić za potrebe Ministarstva regionalnog razvoja raspravljalo na užem vladinom kabinetu na prijedlog tadašnjeg ministra Petra Čobankovića.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nastavak 16. listopada Novo vještačenje u slučaju Sanader i Planinska Slika nije dostupna Novo vještačenje Nastavlja se suđenje Sanaderu u slučaju 'Planinska'

U "slučaju Planinska" Sanaderov suoptuženik Fiolić priznao je da je nakon nezakonite kupoprodaje zgrade u Planinskoj bivšem premijeru predao više od 17 milijuna kuna provizije. Uz Sanadera i Fiolića na optuženičkoj klupi je i Mladen Mlinarević čija je tvrtka 2009. u procjeni navodno udvostručila vrijednost Fiolićeve zgrade prije nego ju je za 79,9 milijuna kuna kupilo ministarstvo Petra Čobankovića, koji je nakon priznanja nedjela i nagodbe s Uskokom osuđen na rad za opće dobro.

Suprotno ranijem svjedočenju u istrazi, Premužić je kazala da je Čobanković na užem kabinetu obrazložio kupnju zgrade u Planinskoj, nakon čega je prijedlog usvojen na zatvorenoj sjednici.

Kosor: Ja sam potpisala odluku o kupnji zgrade u Planinskoj!

Kupnja sporne zgrade došla je kao dopunski prijedlog, a nitko od ministara nije imao primjedbi, kazala je svjedokinja koja se prisjetila i da je Čobanković, nakon što je donio pismeni prijedlog, "nešto razgovarao s predsjednikom vlade".

Na pitanje Sanaderove obrane zašto danas svjedoči drugačije nego u istrazi, kada je rekla da se o kupnji zgrade nije raspravljalo nego da je prijedlog prije glasovanja na zatvorenoj sjednici iznijela Jadranka Kosor, Premužić je rekla da se detalja sjetila nakon intenzivnog razmišljanja.

"Intenzivno sam razmisljala i sjetila se da je prijedlog na uži kabinet donio Čobanković", ustvrdila je svjedokinja. Dodala je i da ni jedan prijedlog nije mogao doći na vladu bez premijerova znanja. No, Sanader ga nije potpisao već je to učinila njegova zamjenica Jadranka Kosor.

Sanader i njegova obrana prigovorili su istinitosti iskaza, jer je osim "selektivnog pamćenja" Premužić u više navrata pred Uskokom navela da prijedlog Čobankovićeva ministarstva nije prošao raspravu na užem kabinetu, već je uvršten kao dopunska točka na zatvorenoj sjednici vlade.

"Ovaj dio iskaza nema veze s pamćenjem nego uobičajenim načinom postupanja"' kazao je Sanaderov odvjetnik Čedo Prodanović.

Sanader se nadovezao da je svjedokinja zaključivala iz ranije prakse te kako nije moguće da se sada bolje sjećala sporne sjednice nego u Uskoku gdje je prije svjedočenja pročitala i fonogram.

Suđenje se nastavlja sutra kada bi trebali svjedočiti bivši predsjednik Sabora Luka Bebić, predstojnik nekadašnjeg vladina Ureda za socijalno partnerstvo Vitomir Begović te potpredsjednik Sanaderove vlade Slobodan Uzelac. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene