Zbog zločina u Vukovaru vodili su se brojni postupci u Haagu, na sudovima u Hrvatskoj te u Srbiji.

Galerija Veselin Šljivančanin, Mile Mrkšić, Vojislav Šešelj Vukovar: Kazneni postupci u Haagu - 2 Vukovar: Kazneni postupci u Haagu - 1 +0 Vukovar: Kazneni postupci u Haagu - 3

U Haagu se sudilo vukovarskoj trojci zbog mučenja i smrti ljudi iz vukovarske bolnice i zločina na Ovčari. Osuđen je Mile Mrkšić na 20 godina zatvora. Veselin Šljivančanin na 10 godina, na slobodi je od 2011. nakon odslužene dvije trećine kazne. Miroslav Radić je oslobođen optužbi.

Vodio se i postupak protiv Vojislava Šešelja. Prvo je oslobođen optužbi 2016. Nakon žalbi, proglašen je krivim 2018. za deportaciju, progon, prisilno premještanje stanovništva i druga nečovječna postupanja. Osuđen je na kaznu zatvora od 10 godina. Odslužio ju je čekajući presudu.

Jovica Stanišić i Franko Simatović nepravomoćno su oslobođeni 2015. Nakon žalbe, ponovno je pokrenut postupak. Suđenje je u tijeku.

Za slučaj "Vukovarska bolnica" optužen je Slavko Dokmanović. Postupak je obustavljen jer je počinio samoubojstvo.

Gorana Hadžića teretilo se za zločin na Ovčari. Postupak je obustavljen nakon njegove smrti 2016.

Slobodan Milošević za zločine u Vukovaru nikad nije odgovarao. Optužen je za niz zločina, no 2006. zbog smrti okončan je postupak.

Andrej Plenković Andrej Plenković o nedolasku Milanovića u Kolonu sjećanja: "To je njegov odabir"

Andrej Plenković Plenković otkrio koji ministri idu u Vukovar, među njima i Milošević. Predsjednik Milanović dolazi na Ovčaru

Prema izvješću DORH-a, u Hrvatskoj je doneseno 25 presuda. Podignuto je 17 optužnica. U Srbiji je doneseno nekoliko presuda, među njima i ona za zločine na Ovčari i zločin u Lovasu.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju