Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Poznati su podaci iz crne kutije.


Analiza podataka iz crne kutije vlaka otklonila je svaku sumnju u neispravnost kočionog sustava nagibnog vlaka na relaciji Zagreb-Split, koji je 24. srpnja, pri brzini od gotovo 100 kilometara na sat izletio s pruge. Stručnjaci Centra za kriminalistiku Ivan Vučetić u Zagrebu, analizirane podatke poslali su Županijskom sudu u Splitu te su oni danas tamo i pristigli.

Vezani članci Slika nije dostupna Saslušani prvi svjedoci o nesreći nagibnog vlaka Slika nije dostupna 'Bio je sretan onaj tko je preživio'

>> Retardant se na zagrijanoj površini pretvara u vosak

>> VIDEO: Osumnjičeni snimio kobno polijevanje pruge

Utvrđeno je kako je vlak nekontrolirano jurio tri munute i 46 sekundi te pritom prešao šest kilometara i 245 metara, što je nakon preračunavanja pokazalo kako je nagibni vlak tračnicama blokiranih kotača doslovce klizio brzinom 99,5 kilometara na sat. Štoviše, crna kutija zabilježila je brzinu od nula kilometara na sat u 12.02 sati, jer su kotači vlaka bili blokirani od kočenja. Vlak se međutim i dalje kretao, štoviše, sjurio niz prugu i samo nekoliko metara ga je dijelilo od pada u provaliju, nakon što se zaustavio van jednog od klanaca.

>> FOTO: Fotografije svjedoče o drami koja se događala u vlaku

Novi podaci bit će dodani predmetu koji vodi istražni sudac u postupku istrage protiv direktora Sektora ekologije i zaštite u HŽ Infrastrukturi Ivana Medaka (58), direktora trgovačkog društva 'In-trade' Ivana Tomaškovića (34), savjetnika u tom trgovačkom društvu Joze Bazine (58) te voditelja zaštite od požara u HŽ Infrastrukturi splitskoj Sekciji Drage Rogulja (54) i voditelja vatrogasaca DVD-a Stružac-Kutina Branka Tišljara (42). Prva trojica su u jednomjesečnome pritvoru na Bilicama, a Rogulj i Tišljar su na slobodi.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju