Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vlak je bio ispravan

Retardant se na zagrijanoj površini pretvara u vosak

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vještačenje Centra za kriminalistička vještačenja pokazalo je da se retardant 'TG-300' kojim je bila tretirana pruga u Rudinama kad se nanese na ravnu i zagrijanu površinu pretvara u tvar poput voska.

Istim vještačenjem je nedvojbeno utvrđeno da se od sredstva kojim je tretirana pruga nakon isparavanja vode ostaje uljasta tekućina.

Pročitajte i ovo Ilustracija Važni napredak Napravili levitirajući vlak koji vozi po običnoj pruzi: Moći će razviti brzinu do 200 kilometara na sat Prijava DORH-u zbog vlaka - 4 Poslana prijava DORH-u Adventski vlak koji nije vozio uznemirio duhove: "Sve je zamaskirano u proračunu"

>> Zatražena istraga i za Tišljara i za Rogulja

U nalazu vještaka stoji da se tekućina kristalizira sitnim bijelim igličastim kristalima dajući na kraju kristaličnu krutinu nalik na vosak. Pokusi su također pokazali da ispod bijelog sloja koji se stvorio na pruzi u reakciji sa željeznom hrđom nastaje još i tanak film smeđe smolaste tvari, piše Večernji list.

Vještačenje pokazuje i to da je vlak bio ispravan. Retardant je tvrtka Intrade uvezla ilegalno, a potpuni sastav nije bio poznat stručnjacima Zavodu za toksikologiju, u čijem je registru od 2008. Uvoznik nije Zavodu dostavio deklaraciju proizvoda.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene