Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sudac koji vodi postupak protiv Branimira Glavaša i ostalih optuženih u slučaju "selotejp" donio je danas odluku o zabrani daljnjeg rušenja kuće u Osijeku u kojoj su, prema optužnici, pripadnici Samostalne uskočke satnije 1991. zatvarali i zlostavljali srpske civile, a potom ih odvodili i likvidirali na obali Drave.


- Sudac Željko Horvatović usvojio je zahtjev tužiteljstva i već danas će od osječke policije zatražiti da osigura mjesto događaja i zaustavi daljnje rušenje objekta, kazao je Krešimir Devčić, glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda na kojemu se vodi postupak protiv Branimira Glavaša i šestero bivših pripadnika SUS-a, optuženih za zlostavljanje i ubojstvo desetero osječkih srpskih civila.

Vezani članci Potpuno prekrivena žena (Foto: Getty Images) Desna, antiislamska skupina predložila, a Švicarci izglasali: Zabranjuje se nošenje burki u trgovinama, restoranima i na javnim mjestima Natpis zabrane za SDP Na vrata restorana zalijepio zabranu ulaska za - SDP. Oglasio se i Arsen Bauk: "Idem po kokice i gledat ću kako me premijer brani"

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo zatražilo je sudsku zabranu daljnjeg rušenja kuće u Dubrovačkoj ulici br. 30 jer smatra da je riječ o mjestu zločina te da se prije rušenja treba provesti očevid, odnosno fotografirati i snimiti kuću za potrebe glavne rasprave.

Devčić je rekao da će o mogućem očevidu i rekonstrukciji događaja u kući sudsko vijeće odlučiti na glavnoj raspravi, a do tada je na snazi zabrana daljnjeg rušenja kuće u podrumu koje su, prema optužnici, pripadnici SUS-a zatvarali, ispitivali i mučili civile te ih potom odvodili na likvidaciju na Dravu.

O rušenju kuće, u kojoj je do 1991. živjela srpska obitelj, jučer je javnost i tužiteljstvo izvijestio predstavnik HHO-a u Osijeku Jaroslav Pecnik.

Prema fotografijama objavljenim u današnjem tisku kuća je gotovo u potpunosti srušena.

Inače, suđenje Glavašu i šestero bivših pripadnika SUS-a nastavlja se početkom idućeg tjedna, a do tada bi Vrhovni sud mogao odlučiti o žalbi tužiteljstva na odluku izvanraspravnog vijeća o ukidanju pritvora Glavašu koji je nakon 14 mjeseci prošlog tjedna izašao na slobodu.

Vijeće je utvrdilo da je konstituiranjem novog saziva Hrvatskog sabora Glavaš ponovno stekao zastupnički imunitet, no tužiteljstvo smatra da bi prvi hrvatski političar optužen za ratne zločine i dalje trebao biti iza rešetaka.

Glasnogovornik zagrebačkog suda kazao je da će žalba tužiteljstva najvjerojatnije sutra biti upućena Vrhovnom sudu.