Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sudac Milanović bit će podvrgnut stegovnom postupku?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zatražen je stegovni postupak protiv gospićkog suca Branka Milanovića i njegovo razrješenje, ali ne zbog puštanja Vinka Budiše iz zatvora, što je izazvalo prijepore u javnosti, već zbog velikog broja odluka koje mu je ukinuo Vrhovni sud.

"Od Državnog sudbenog vijeća sam 31. kolovoza zatražila pokretanje stegovnog postupka protiv suca Milanovića i njegovo razrješenje jer mu je u posljednje dvije i pol godine ukinuto više odluka", potvrdila je danas Hini predsjednica Županijskog suda u Gospiću Dubravka Rudelić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dao potporu HDSSB-u SDP: Stegovni postupak protiv Zlatka Maksimovića Slika nije dostupna Ne boji se vlasti Nobilo: Ne mogu me zastrašiti, samo mogu biti još žešći

Milanoviću se na teret stavlja da je 2005. radio na pet kaznenih predmeta, a od toga su mu tri presude ukinute, jedna potvrđena, a jedna je još na odlučivanju na Vrhovnom sudu. Lani su mu, pak, od pet presuda ukinute četiri.

Sudac Milanović je posljednjih godina u nekoliko navrata svojim odlukama skrenuo pozornost javnosti na sebe, a posljednja je bila ovoga ljeta kada je na mjesec dana prekinuo izdržavanje zatvorske kazne Vinku Budiši, osuđenom za ubojstvo na četiri godine i 11 mjeseci. Budišu je pustio iz zatvora zbog sređivanja stanja u obitelji, odnosno skrbi o maloljetnoj kćeri koja je doputovala iz Amerike.

O toj Milanovićevoj odluci još će raspravljati i Vrhovni sud, budući je Državno odvjetništvo podnijelo zahtjev za zaštitu zakonitosti jer smatra da je sudac prekršio zakon.

Prije četiri godine Milanovićeva presuda Svetozaru Karanu, optuženom za ratne zločine nad Hrvatima, također je izazvala zaprepaštenje javnosti, ali i pravničkih krugova. Naime, u obrazloženju presude je naveo da optuženik sa svojim precima i Osmanlijama već 500 godina vrši genocid nad Hrvatima.

Vrhovni sud je ukinuo presudu i pritom upozorio da je gospićki sud prešao okvire koji propisuju strukturu presude, posebno u dijelu gdje se polemizira s motivima povratka optuženog u Hrvatsku 2000. - da se vratio kako bi nastavio živjeti "na hrvatskoj grbači, da bi je gospodarski oslabio i vodio u propast i nestanak radi ostvarenja memoranduma SANU".

Ništa manje reakcija u javnosti nije izazvala ni oslobađajuća presuda Josipu Mraoviću, optuženom za silovanje američke košarkašice u Gospiću.

Milanović je ustvrdio da guranje prsta u anus, za što je optužen Mraović, nije seksualno nasilje jer bi se u protivnom i svako neželjeno rukovanje moglo poistovjetiti sa silovanjem. No, i tu je presudu Vrhovni sud ukinuo i predmet vratio na ponovno suđenje.

U DSV-u kažu da još nisu zaprimili prijedlog za stegovnim postupkom protiv Milanovića.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene