Dok traje politička rasprava oko Vrhovnog suda koju potencira predsjednik, a zastupnici jurcaju u kampanji za lokalne izbore, bilo bi dobro da svi pomno prouče godišnja izvješća DORH-a i Vrhovnog suda. U njima je prava slika stanja u pravosuđu. Zagrebe li se malo dublje, vide se ozbiljni problemi, za neke možemo reći da pokazuju kako je pravosuđe u slobodnom padu prema dnu.

Galerija Pravosuđe, ilustracija Na sudovima zastarjela oprema i slučajevi - 1 Na sudovima zastarjela oprema i slučajevi - 2 +4 Na sudovima zastarjela oprema i slučajevi - 3

Odvjetnica Dubravka Krklec do prije nekoliko godina bila je tužiteljica USKOK-a, a o bivšim kolegama kaže, s obzirom na uvjete rada, uspješni su. Ipak, ističe da je upitno koja je cijena njihove ažurnosti i uspješnosti jer kao državna organizacija nemaju dovoljno ljudi i novca. Potkapacitirani su, ali učinkoviti, poručuje to glavna državna odvjetnica u izvješću za prošlu godinu.

Vezani članci Smeće Niz problema dočekuje novog gradonačelnika: Smeće se prelijeva iz kontejnera, odgojiteljice pucaju po šavovima, obnova od potresa tek je u povojima... Ivana Šmit Čini se da problem manjka radiologa u Klinici za tumore neće tako skoro biti riješen: "Mi možemo raspisati ne četiri, nego 104 natječaja, no pitanje je tko će se javiti"

Lošije pak stoje kod oduzimanja i otkrivanja imovinske koristi. USKOK nema nijednog zaposlenog financijskog istražitelja. Traže od Ministarstva pravosuđa bolje koeficijente, jer da bi privukli stručnjaka, moraju ponuditi atraktivnu plaću. Još čekaju. A stručnjaci im trebaju za istrage, poput onih u aferama Janaf i Vjetroelekrane.

"Čelnici državnog odvjetništva RH nedovoljno jasno, glasno, argumentirano ističu koliko je zapravo teško stanje unutar državnoodvjetničke organizacije, a sve se to lomi kolegama koji rade na samim predmetima“, ističe odvjetnica Dubravka Krklec.

Problem je korupcija, ali i derutna oprema

I Đuro Sessa za Sabor ima izvješće: neriješenih je 450 tisuća predmeta, u prosjeku postupci traju 144 dana. Na najvećem županijskom sudu, u Zagrebu, nema dovoljno prostora ni sudnica, i to nije problem samo ovog suda. Navodi to u svom izvješću Đuro Sessa koji traži da se osigura bolja fizička zaštita sucima.

Traži i ocjenjivanje trajanja postupaka, novi ZKP. Izvješća će u ruke zastupnicima. "Treba nam jasno ocjenjivanje sudaca, trebaju nam jasne odrednice kako suci napreduju, kako se kažnjavaju, a i treba nam sigurnosna provjera i provjera imovine sudaca, jer ovih nekoliko koruptivnih afera koje se pojavilo su dramatično zasigurno dodatno narušile vjeru u hrvatsko pravosuđe“, tvrdi Mišel Jakšić.

"Veća transparentnost, micanje politike, dakle i moći i utjecaja ostalih moćnika na rad i državnog odvjetništva i sudstva, ubrzanje postupaka sudskih što znači kad jednom postupak ode na viši stupanj da više nema povratka na niži", nabrojao je probleme Nikola Grmoja.

Ako se pita DORH, okrivljenike još uvijek ispituju zastarjelom opremom. U izvješću se navodi da su neke zgrade derutne, s lošim električnim instalacijama, neke nemaju grijanje. Vozni park im je pun starih automobila za koje kažu da su ugroza sigurnosti u prometu.

Iz Ministarstva pravosuđa poručuju kako su u četiri i pol godine uložili u pravosuđe stotine milijuna kuna - uglavnom u zgrade i digitalizaciju.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju