Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oglasio se i Vrhovni sud

Suca ''spopala zlovolja'', njegov postupak zgrozio je javnost. Uslijedila je isprika: ''Moja odluka nije bila odraz bahatosti...''

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Krčki sudac trebao je 19. travnja održati ročište, ali ga je odgodio s obrazloženjem da ga je spopala zlovolja nakon što je dobio platnu listu. Reagiralo je nadležno Ministarstvo, a oglasio se i Vrhovni sud RH.

Suca Antona Hlače s Krka spopala je zlovolja nakon što je vidio svoju platnu listu. Bio mu je to razlog za odgodu ročišta. Njegov postupak zgrozio je javnost. 

Vrhovni sud Republike Hrvatske priopćio je da se sudac ispričao predsjednici Općinskog suda u Crikvenici i strankama zbog neprimjerenog teksta obrazloženja svojih rješenja, izvijestio je u petak Vrhovni sud. No, bez obzira na ispriku očekuju pokretanje postupka sukladno zakonu.

Ilustracija Vrhovni sud RH (Foto: Goran Mehkek / CROPIX)

Priopćenje Vrhovnog suda prenosimo u cijelosti.

"Predsjednik Županijskog suda u Rijeci dr. sc. Vlado Skorup i predsjednica Općinskog suda u Crikvenici Ines Smokrović Kurilić upravo su izvijestili predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske o okolnostima postupanja suca Općinskog suda u Crikvenici Stalnoj službi u Krku Antona Hlače.

Sudac Hlača odgođena ročišta za 22. studeni 2023. zakazao je za mjesec svibanj ove godine i na taj način je otklonjena šteta za stranke te se ispričao predsjednici suda i strankama zbog neprimjerenog teksta obrazloženja svojih rješenja.

Bez obzira na ispriku suca predsjednik Vrhovnog suda očekuje od predsjednice Općinskog suda u Crikvenici odnosno predsjednika Županijskog suda u Rijeci kao neposredno nadređenog tijela sudske uprave pokretanje postupka sukladno odredbama Zakona o Državnom sudbenom vijeću", stoji u priopćenju Vrhovnog suda Republike Hrvatske.

Oglasio se i Hlača

''Moja odluka nije odraz samovolje ili bahatosti, već vapaj, prema izvršnoj vlasti, koja mora obratiti pozornost na pravosuđe te pristupiti sustavu, ne kampanjski, već sistematično, kako bi sudbena vlast u Republici Hrvatskoj postala učinkovita i neovisna'', rekao je za N1 Hlača.

Ministar zatražio očitovanje

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica zatražio je od predsjednika Županijskog suda u Rijeci očitovanje o slučajevima odgode ročišta zbog zlovolje suca Hlače nezadovoljnog plaćom.

Pročitajte i ovo Zapaljeni automobil u Osijeku - 6 suci razočarani Sutkinji zapaljen automobil: Vrhovni sud ogorčen, pogledajte koga su prozvali! Oglasilo se i ministarstvo

Naime, krčki sudac trebao je 19. travnja održati ročište u slučaju dvije stranke koje se već više od godine dana spore oko zemljišta, ali ga je odgodio za studeni s obrazloženjem da ga je ''zlovolja spopala nakon što je dobio platnu listu''.

Pročitajte i ovo Vrhovni sud Brutalno ubojstvo Ubojici koji je 20 puta ženu izbo nožem smanjena kazna: Pogledajte obrazloženje suda

Hlače je dodao da je zbog stanja zlovolje raspravno nesposoban, ali se nada da će Ministarstvo pravosuđa i uprave u nadolazećem razdoblju postupiti u skladu sa zahtjevima sudaca donesenim na Zboru Udruge hrvatskih sudaca održanom u Dubrovniku krajem ožujka.

''Time će se otkloniti raspravna nesposobnost uredujućeg suca'', dodao je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene