Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prvi osuđenik iz slučaja 'Indeks' je 24-godišnji student zagrebačkog Ekonomskog fakulteta Hrvoje Markota koji je danas na Županijskom sudu zbog davanja mita nepravomoćno osuđen uvjetno na šest mjeseci uz rok kušnje od dvije godine.


Kaznu je studentu dosudila istražna sutkinja Vanda Senta, nakon što je u istrazi priznao da je platio ispit i nakon što je s USKOK-om postigao nagodbu o kazni.

Vezani članci Slika nije dostupna Postao studentom za 1.500 eura Slika nije dostupna Predstavljena studentska 'pametna' elektronička kartica

>> Indeks: Prve presude studentima?

>> Mesić: Nije smjelo biti spektakla u akciji Indeks 

>> Sveučilište imenovalo ekspertnu skupinu za ocjenu akcije 'Indeks'

Student koji je osuđen jer je u lipnju ove godine "sredio" ispit na Ekonomskom fakultetu u doticaj s posrednikom Milanom Ćevidom došao je još 2003. kada je za ocjenu iz Počela ekonomije i matematike trebao izdvojiti 2000 eura.

To mu je tada bilo preskupo, ali je s istim posrednikom pet godina kasnije dogovorio upisivanje ocjene za iznos od 500 do 1200 eura. Cijena je ovisila i o mogućim novim mušterijama koje bi Markota doveo Ćevidu.

Posrednik je nakon toga kontaktirao Jadranka Grgonu koji je posredovao kod redovnog profesora na Katedri za turizam Ivice Prge, kod kojega je Markota početkom rujna 'došao po dvojku', bez obzira na iskazano znanje, utvrđeno je u danas okončanom skraćenom suđenju u kojemu su se stranke dogovore o visini kazne.

Riječ je o nekoj vrsti skraćenog postupka u kojemu se stranke dogovore o vrsti i visini kazne. Na takve presude u pravilu se ne podnose žalbe, pa je postupak brzo gotov.

Presuda studentu prva je u nizu koje se očekuju u slučaju "Indeks" u kojemu se istraga zbog primanja i davanja mita vodi protiv 67 osoba - profesora sa zagrebačkog Ekonomskog i Prometnog fakulteta, asistenata, posrednika i studenata.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju