Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sveučilište imenovalo ekspertnu skupinu za ocjenu akcije 'Indeks'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rektorski kolegij danas je imenovao ekspertnu skupinu za ocjenu provedbe akcije "Indeks", izvijestio je Ured za odnose s javnošću Sveučilišta u Zagrebu.

Ekspertna skupina imenovana je na temelju dokumenta u okviru kojeg je sveučilišni Senat prihvatio mjere za suzbijanje korupcije na Sveučilištu.

Pročitajte i ovo Prosvjedni skup Sindikata znanosti i visokog obrazovanja i Preporoda - 6 nezadovoljni koeficijentima Upozorenje srednjoškolskog sindikata: "Ne ispuni li nam Vlada zahtjeve, organizirat ćemo vlastiti prosvjed" Ilustracija Politička (ne)pismenost Vlada zabrinutost: ''U planu je potez koji će imati katastrofalne posljedice za demokraciju u Hrvatskoj''

Kako se navodi skupina je osnovana u svrhu da iz stručne, pravne i etičke perspektive razmotri provedbu akcije "Indeks" te da osobito obrati pozornost je li akcija bila proporcionalna potrebama, je li šteta nanesena pojedincima, sastavnicama i Sveučilištu mogla biti manja, te kako u budućim slučajevima treba postupati. 

>> Saslušanje Deše Mlikotin-Tomić odgođeno zbog njezinih zdravstvenih tegoba

U radu ekspertne skupine, kako se napominje, sudjelovat će tri istaknuta stručnjaka. Rektorski kolegij u širem sastavu u skupinu je jednoglasno imenovao Ivu Josipovića i Alana Uzelca s Pravnog fakulteta te Smiljanu Leinert-Novosel s Fakulteta političkih znanosti. Studentica Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Elvira Natour sudjelovat će u radu skupine kao predstavnica studenata.

Ekspertna skupina o svojim nalazima i mišljenjima obavjestit će Etički savjet i Rektorski kolegij Sveučilišta u Zagrebu, navodi se u priopćenju. 


Nastavnici kaznenog prava o akciji 'Indeks' 

Nastavnici kaznenog prava četiriju hrvatskih pravnih fakulteta iz Osijeka, Rijeke, Splita i Zagreba podupiru akciju 'Indeks' bez obzira na status i društvena obilježja počinitelja koruptivnih kaznenih djela, koja jednoglasno osuđuju, stoji u priopćenju koje je danas uputio Goran Tomašević, profesor splitskoga Pravnog fakulteta.

Kako se napominje, Hrvatska je obvezna ta djela suzbijati i stalnom političkom voljom, oživotvorenom u djelovanju svojih državnih tijela, i na temelju pravnih obveza koje proizlaze iz njezinih zakona i prihvaćenih međunarodnih ugovora.

Nastavnici posebno ističu da treba osigurati stručnost pravosudnih dužnosnika i državnih službenika u policiji kako bi se uravnotežilo donošenje selekcijskih odluka i primjena mjera postupovne prisile, navodi se. Dodaje se kako otkrivanje i suzbijanje korupcije u akademskim redovima nije samo stvar politike kaznenog progona i kažnjavanja nego je, u skladui s Nacionalnom strategijom i planom borbe protiv korupcije, dugoročna djelatnost na svim visokim učilištima.

Nastavnici kaznenoga prava podsjećaju kako po preporukama Odbora ministara Vijeća Europe o kriminalnoj politici i kaznenom pravosuđu, Republika Hrvatska ne samo po svojem Ustavu i pravnom poretku nego i po pravu te najšire europske regionalne organizacije, mora osigurati pravičnu ravnotežu između učinkovite zaštite društva od koruptivnih kaznenih djela i zaštite temeljnih prava i sloboda građana.

Podsjećajući na ta načela, nastavnici upozoravaju na moguću neustavnost i nezakonitost ekscesivnog publiciteta uzrokovana njihovim nepoštivanjem. Takvim publicitetom, kojim je u konkretnu slučaju djelomice bila popraćena akcija 'Indeks', ugledu Sveučilišta u Zagrebu nanesena je teško uklonjiva šteta, navodi se u priopćenju.


Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene