Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SVE VIŠE INTERESA

Strukovna zanimanja opet su poželjna: Jedna srednja škola u Dubrovniku ove je godine posebno atraktivna

Aktualno Galerija Strukovne škole: Ilustracija - 1 Strukovne škole: Ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Strukovne škole: Ilustracija - 2 Strukovne škole: Ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Strukovne škole: Ilustracija - 3 Strukovne škole: Ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Strukovne škole: Ilustracija - 4 Strukovne škole: Ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr +4 Strukovne škole: Ilustracija - 5 Galerija 1/9 >>
Izgleda kako strukovne škole opet postaju atraktivne među učenicima. Kad uzmemo u obzir tržište rada i kojih nam zanimanja nedostaje, onda je to svakako dobra vijest. Optimizam stiže iz Dubrovnika - nikada više zainteresiranih za srednju Medicinsku školu. Više donosi reporterka Dnevnika Nove TV Paula Klaić Saulačić.

Srednja Medicinska škola Dubrovnik uspješno je upisala 44 učenika u dva razreda - smjer medicinska sestra/medicinski tehničar. Čak 21 učenik ostao je izvan kvote, a zadovoljavaju uvjete upisa.

Marija Violić Hilić, nastavnica strukovnih predmeta u Medicinskoj školi kaže kako im je zbog interesa učenika plan omogućiti u jesenskom roku da se kvota korigira i da se učenici koji zadovoljavaju broj bodova, kako bi mogli upisati željenu školu.

Ovo je prvi put da toliko učenika na području Dubrovnika kao prvi izbor bira Medicinsku školu - najviše veseli što većina planira raditi upravo u dubrovačkoj bolnici.

Ante Marević ima još jednu godinu škole i planira nastavit raditi u dubrovačkoj bolnici.

Lucija Crnčević upisala je studij sestrinstva u Dubrovniku i planira početi raditi u dubrovačkoj bolnici.

A dubrovačka bolnica već godinama se bori s nedostatkom osoblja.

Tijekom idućih nekoliko godina velik broj sestara i tehničara odlazi u mirovinu.

Kristina Muhoberac, pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo kaže kako bi u ovom trenutku, da danas ima još 30 sestara, itekako znala kako bi ih rasporediti. Za normalan rad to je daleko od optimalnog, poručuje.

Veseli zato podatak da u idućim tjednima stiže ukupno devet novopečenih sestara i tehničara. Starije kolege spremi su za mentorstvo.

Pročitajte i ovo Malen interes učenika za strukovne škole - 3 Obrtništvo u Hrvatskoj Imamo sve manje obrtnika, a situacija bi mogla biti još gora: "Pokušajte dobiti nekog majstora pa ćete vidjeti koliko ih ima"

Pročitajte i ovo Anto Vidović Nedostaje kvalitetnih radnika Njihove ruke neki bi platili i suhim zlatom, ali sve ih je teže naći: "Svi bi neki direktori bili..."

Mario Ban, medicinski tehničar zaposlio se se odmah nakon što je završio petogodišnju srednju Medicinsku školu u Dubrovniku. U bolnici radi dvije godine.

Čini se kako potražnja za određenim zanimanjima polako počinje motivirati mlade - pa tako stižu vijesti o popunjenoj kvoti rovinjske strukovne škole, kao i podatak da je obrtničke programe u Primorsko-goranskoj županiji upisalo 29 posto učenika više nego lani.

Neke od škola traže veće kvote upisa, a na Ministarstvu je da uskladi brojke sa stvarnim potrebama na tržištu. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene