Učenici odbrojavaju posljednje tjedne do kraja nastave. Zbrajaju se ocjene, računaju prosjeci, a oni su posebno važni osmašima koji biraju gdje će nastaviti obrazovanje. Mnogi od njih htjeli bi u gimnazije, a reporterka Petra Buljan provjerila je za Dnevnik Nove TV jamči li to uspjeh na tržištu rada.

Galerija Anto Vidović Učenici za laptopima Srednjoškolski programi s najmanjim interesom +0 Učenici pišu u bilježnice

Njihove ruke neki bi platili i suhim zlatom jer dobrog zidara sve je teže naći.

''Para nam je svakome malo, ali stanje je kod nas trenutačno OK, plaća je dobra, redovna, zadovoljan sam. Nitko neće da radi, nitko neće ići u kanal, neće lopatu, neće grablje, neće čekić, svatko ima svoje'', govori zidar Boško Stojić.

Među oglasima za posao na burzi rada dominiraju upravo oni kojima se traže radnici strukovnih zanimanja pa tako u ovom trenutku najviše nedostaje konobara, radnika u kuhinji, čistača, vozača, zidara, ali i medicinskih sestara. Vlasnici građevinskih tvrtki kažu nam da radove nekad i odbijaju.

Prebrojavanje glasačkih listića u Istri - 1 Nakon što je IDS doživio potop u Istri, čeka ih još nekoliko dana strepnje: ''Imali smo dojavu da su glasale osobe koje se nisu niti nalazili u Hrvatskoj''

Ana Stojić Deban Šefica Holdinga stavit će svoj mandat na raspolaganje i dobiti oko 96.000 kuna otpremnine: ''Smatram to dobrom demokratskom praksom''

''Kvalitetnih radnika više nema, otišli su dalje iz Hrvatske. Ono što je sada na tržištu, držimo ugovorima u našoj zadruzi, ne damo ih nikom. Ako odu, nemamo s kim raditi'', komentira Zdravko Brdar, upravitelj Građevinske zadruge.

Nastavi li se ovako, pitanje je tko će zidati nove domove, tko će nas posluživati u restoranima ili trgovinama. Stručna zanimanja osnovnoškolcima jednostavno nisu privlačna.

''Svi bi bili neki direktori, a onda svi tražimo - daj mi pravog majstora, pravog keramičara, dobrog zidara, soboslikara, ličioca, a nitko ne bi svoje dijete u to zanimanje! Mi roditelji moramo biti objektivni'', govori Anto Vidović, ravnatelj Obrtničke i industrijske škole u Zagrebu.

Kad osmaši krenu na upise, najmanje se prijavljuju za zanimanja krojača, vrtlara, voćara, konobara, prodavača, plinoinstalatera, zidara, pekara, dimnjačara i mljekara. Ali zato je interes za gimnazijama prevelik, toliki da neke uvode i prijamne ispite.

''Prije četiri godine bilo je toliko prijava odličnih učenika s 5.0 da smo morali upisati razred više, tzv. neplanirani razred. Otprilike imamo šest prijava na jedno upisno mjesto'', objasnio je Zlatko Stić, ravnatelj Prirodoslovne škole Vladimir Prelog. Da nema prijamnog ispita, morali bi upisati i po 14, 15 razreda, za što, kaže, nemaju niti potencijal.

Andrej Plenković, predsjednik HDZ-a HDZ o premijerovim napadima: "Plenković nije ušao u rat s medijima"

Dijana Zadravec Zadravec o odluci Upravnog vijeća: "Nisam iznenađena, očekuje da sud prepozna njenu nezakonitost"

Upisi počinju uskoro. Osnovnu školu završava 38.301 učenik. Njih čeka 46.914 slobodnih mjesta u srednjim školama. Očigledno je - tisuće mjesta ostat će prazne, vjerojatno baš u klupama strukovnih škola. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju