Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Protiv i dio ministara

Struka zgrožena Vladinom odlukom o imenovanju u nadzorne odbore

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dok europski dužnosnici daju ostavke zbog povezivanja s korupcijom, kod nas osobe protiv kojih se vode kazneni postupci mogu na ključne pozicije.

Jučerašnja vladina odluka o imenovanju u nadzorne odbore zgrozila je struku. Povlačenje traži i ministar financija Slavko Linić. 'Namjera možda nije bila loša, ali poslana je potpuno kriva poruka. Političari bi se trebali distancirati od toga, a prepustiti taj posao ljudima struke', smatra Esad Čolaković, predsjednik Udruge menadžera i jedan od autora niza knjiga o funkcioniranju Nadzornih odbora.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović i Andrej Plenković Uoči izbora Svjetski mediji raspisali se o političkoj situaciji u Hrvatskoj: Plenković je autoritaran, Milanović oštra jezika Zoran Milanović Facebook objava Milanović: "Kao svaki ugroženi diktator, Plenković medije proglašava neprijateljima"

>> Vlada donijela odluku prema kojoj Srećko Ferenčak ipak može u NO Janafa

Po Vladinoj odluci kandidat za nadzorni odbor mora imati završen stručni studij i 5 godina iskustva, ali i ne smije biti pravomoćno osuđen na naknadu štete društvu ili njegovim vjerovnicima. To znači da primjerice, može biti pravomoćno osuđen za neka druga kaznena djela.'Upravo to pokazuje da je to radio jedan 'nepravnički um'. I to pripisujem nesnalaženju', kazao je odvjetnik Branko Šerić.

Odluku jutros otvoreno kritizira i Slavko Linić. Pozadina možda leži u činjenici što je Zoran Milanović odbio njegove prijedloge imenovanja. 'Oni kojima se vode sudski procesi ne bi smjeli biti ni u Nadzornim odborima ni u upravama. To je moj osobni stav. Onaj koji je pisao odluku i ostalo, morate pitati kako je to prošlo. Zašto i što će biti s odlukom', kazao je Linić.

'Nitko tko je osuđen, pravomoćno ili nepravomoćno za kazneno djelo, nikada neće dobiti moj glas za sudjelovanje u radu Nadzornih odbora ili Upravnih vijeća državnih ili drugih tvrtki', kazao je i ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović.

Da nisu znali kakvu su odluku donijeli najbolje govori i izjava premijera Milanovića nakon sjednice Vlade. Svoju odluku Vlada ipak ne planira povući. Iako su je mnogi vidjeli kao 'ispričnicu' za povratak Srećka Ferenčaka, nepravomoćno osuđenog zbog nezakonite prodaje zemljišta, tvrde - presumpcija nevinosti je ustavna kategorija.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene