Obavijesti Video Pretražite Navigacija
35 različitih cijena

Izračun stručnjaka: Koliko ćemo zapravo skuplje plaćati struju i plin?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako su nam članovi Vlade obećavali da plin i struja neće poskupjeti, građani Zagreba za struju i plin izdvajat će oko 200 kuna više na godinu! Izračun je to stručnjaka - za Dnevnik NOVE TV.

S izračunom nove cijene plina, pak, već danima muku muče u Ministarstvu energetike pa se mnogi pitaju što će ih već za četiri dana dočekati na računima.

Pročitajte i ovo Stiže visok račun za spas klime - 2 izglasan paket zakona Novi klimatski zakoni mogli bi utjecati na račune za grijanje: "Građani će to brzo osjetiti na svojim džepovima" Slika nije dostupna Novi udar na budžet Vlada donosi odluku: Hoće li i za koliko poskupjeti plin?

Unatoč obećanjima premijera i Vlade da neće biti poskupljenja plina, od prvog travnja stanovnike metropole čekaju veći računi.

"Definitivno - plin će poskupjeti za 1,01 posto", kaže glasnogovornik Gradske plinare Davor Šestan.

To znači da će za više od 300 tisuća Zagrepčana koje opskrbljuje gradska plinara kubik plina poskupjeti za 3 lipe. Njegova nova cijena iznosit će 2 kune i 71 lipu. Ovaj mjesec 150 kubika u metropoli stoji 402 kune, a već za 4 dana ista će količina plina građane stajati 406 kuna - odnosno 4 kune više. U cijeloj godini pak prosječno kućanstvo potroši 1100 kubika plina, što znači da će od prvog travnja građani godišnje plaćati 33 kune više.

Probleme s izračunom nove cijene plina već danima ima ministarstvo energetike. Njihov izračun i postotke prema kojima će plin poskupjeti kod 9 od 35 opskrbljivača u Hrvatskoj, vrlo brzo demantirali su sami opskrbljivači. Stoga ne čudi što ni građani ne znaju kakve ih cijene plina čekaju od prvog travnja.

Bili ili ne u toku, ubrzo vas čekaju i veći računi za struju. Za to je kriv porast naknade za obnovljive izvore. Treća je to promjena cijene struje u samo nekoliko mjeseci.

U prosincu prošle godine 300 kilovat sati kućanstvo je stajalo 301 kunu i 50 lipa. Već mjesec poslije, u siječnju 2017. ista potrošnja stajala je gotovo 30 kuna manje! Bila je to posljedica smanjenja PDV-a s 25 na 13 posto pa je račun iznosio 272 kune i 56 lipa. No uskoro nas očekuje novo poskupljenje i to zbog porasta naknade za obnovljive izvore. Ona će, prema najavama, narasti s 3 i pol - na 7 i pol lipa po kilovat satu pa će se mjesečni račun povećati za 14 kuna i iznositi 286 kune i 12 lipa.

Najteže poduzetnicima u sustavu PDV-a

Poskupljenje će najteže pogoditi poduzetnike u sustavu PDV-a.

"S obzirom na to da oni imaju nižu cijenu nego kućanstva, rast od 4 lipe nove - znači rast s 3,5 na 7,5 lipa naknade, je njima ustvari rast između 6 i 7 % troškova za električnu energiju", kaže Nenad Kurtović, stručnjak za tarifiranje.

Iz Ministarstva energetike kasno poslijepodne stiglo je priopćenje puno pohvala na svoj, ali i kritika na račun bivše Vlade.

"Ono što je ključno istaknuti jest da smo spriječili udar na standard građana i značajno poskupljenje cijena energenata, a do kojega bi došlo zbog naslijeđenih loših odluka prijašnje Vlade predvođene SDP-om i HNS-om i golemih preuzetih obaveza da ovo Ministarstvo i Vlada nisu reagirali", kaže Ante Čikotić, državni tajnik za energetiku.

35 različitih cijena u jednoj državi

A reakcije građana znat će se čim dođu prvi - izmijenjeni računi.

Vjekoslav Đaić, reporter Nove TV u Dnevniku je pobliže objasnio promjenu cijene plina i električne energije.

„35 različitih cijena u jednoj državi je moguće zato što je svaki sustav različit. Naime, u cijeni ne plaćamo samo plin, smjesu, već i mrežu i još niz stavki koje formiraju konačnu cijenu na našem računu. Ili da budem još jednostavniji.

Dva prodavača kupe istu papriku kod jednog poljoprivrednika. Jedan je iz Osijeka, drugi iz Splita. Svaki od njih ima različite troškove koje onda lijepi na osnovnu cijenu paprike. Pa potrošač u Osijeku i potrošač u Splitu - plaćaju različito.

Mislim da, što se plina tiče, građani mogu odahnuti i to samo zato što uskoro završava sezona grijanja i dolazi ljepše vrijeme.

Što se pak cijene struje tiče, to je kao klackalica, spusti-digni. Od nove godine zbog manjeg PDV-a računi su bili niži, ali će uskoro doći do podizanja naknade za obnovljive izvore, pa će ići gore. Koliko točno, znat će se za dva tjedna kada završava javna rasprava.

Možda, u cijeloj priči građanima na ruku idu i izbori, jer naravno da poskupljenja u predizborno vrijeme nisu popularna“, kazao je Đaić.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene