Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Raskid crkve i države

Treba li raskinuti ugovore sa Svetom Stolicom? Stranke se očitovale uoči izbora

Tko čita ugovore? (Foto: Dnevnik.hr)
Tko čita ugovore? (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr
Četiri organizacije zajednički su poslali upit političkim strankama da se izjasne o raskidu ugovora sa Svetom stolicom. Donosimo pregled njihovih odgovora.

Građanska inicijativa Pokret za sekularnu Hrvatsku i tri udruge uputile su 8. lipnja političkim strankama otvoreno pismo s pitanjem smatraju li da bi ugovore između Svete Stolice i Republike Hrvatske trebalo ukinuti, a o čemu smo ranije pisali.

Pročitajte i ovo Zlatko Komadina, župan O vrućoj situaciji Komadina: "Ne do Bog da im pada na pamet poništavati izbore. Na stolu je i da Milanović nije kandidat za premijera" Tomislav Tomašević Nakon izbora Tomašević o Grmoji kao mandataru: "Mi nismo ti koji postavljaju uvjete"

U priopćenju Pokreta za sekularnu Hrvatsku stoji kako su isto poslali „svjesni povlaštenog statusa Katoličke Crkve u Hrvatskoj, koja nas zahvaljujući ugovorima sa Svetom Stolicom košta otprilike 1,2 milijarde kuna godišnje i stvara nam cijeli niz problema“.

Budući da je istekao rok za očitovanje iz udruga su objavili i odgovore političkih stranaka koje su zaprimili u roku.

Negativni odgovori

Glasnogovornik HDZ-a Zoltan Kabok odgovorio je da je Sveta Stolica iskonski subjekt međunarodnog prava. U priopćenju zaključuje da crkva uživa prepoznatu međunarodnu osobnost zbog koje i druge države žele imati ugovore s njom, pa prema tome to želi i Hrvatska.

„Kao ne manje važnu činjenicu ističemo da se prema posljednjem popisu pučanstva 86,28 posto građana Republike Hrvatske se izjasnilo kao katolici“, zaključeno je u priopćenju.

Negativan je odgovor stigao i iz HGS-a Željka Keruma. Oni pak smatraju da bi se katolike ugnjetavalo u slučaju ukidanja ugovora.

„Smatramo da u sekularnoj državi bi većina građana RH bila potlačena od strane manjinskih vjerskih zajednica, što je nedopustivo. Svi građani RH, bez obzira na vjeroispovijest su dužni poštivati RH i veliku većinu koju čine upravo Katolici“, odgovorili su. Za kraj su predložili da se odluka o tome donese na referendumu.

Pozitivni odgovori

Pozitivan odgovor stigao je iz stranke Demokrati i laburisti koji ističu da je upravo revidiranje Vatikanskih ugovora, kako financijskih tako i religijskih praksi upravo osnova njihova programa.

„Religija ne smije raditi raskol u društvu te je nužno rasteretiti državni proračun, a posebno sada kada nam je velika ekonomska kriza pred vratima. Crkvi nije mjesto u politici, u školama, u državnim institucijama, kulturi. Vjera je privatna stvar svakoga čovjeka, i Crkva u Hrvatskoj mora poštivati ovaj doseg 21. Stoljeća, stoji u priopćenju.

Iz političke platforme – Možemo! Istaknuli su da bi trebao postojati ugovor s Vatikanom kao i sa bilo kojom drugom državom, ali da se on mora zakonski definirati, a trenutni ugovori revidirati.

Istog su stava i stranke Nova ljevica iz koje ističu da „samo transparentnost može spriječiti zloupotrebe u financijskim operacijama, posebno kada se radi o potrošnji javnih prihoda“.

Da se ugovori moraju revidirati smatraju i u stranci Održivi razvoj Hrvatske (ORAH), PAMETNO, Radnička Fronta, SRP i stranka Za grad.

Na upit nisu željele odgovoriti brojne stranke, među kojima se od poznatijih ističu HSLS, HSS, IDS, HSP, SDP, SDSS, Živi zid, MOST, kao niti DP Miroslava Škore.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene