Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odgovore će objaviti

Iz Pokreta za sekularnu Hrvatsku pitali stranke o ugovorima sa Svetom Stolicom: "Jeste li za raskid?"

Ilustracija: Borna Filic/PIXSELL
Ilustracija: Borna Filic/PIXSELL
Građanska inicijativa Pokret za sekularnu Hrvatsku i tri udruge uputile su u ponedjeljak političkim strankama otvoreno pismo s pitanjem smatraju li da bi ugovore između Svete Stolice i Republike Hrvatske trebalo ukinuti.

"Svjesni povlaštenog statusa Katoličke Crkve u Hrvatskoj, koja nas zahvaljujući ugovorima sa Svetom Stolicom košta otprilike 1,2 milijarde kuna godišnje i stvara nam cijeli niz problema, šaljemo Vašoj, kao i svim strankama koje se natječu za ulazak u Sabor, sljedeće pitanje: Smatrate li da Ugovore između Svete Stolice i Republike Hrvatske treba revidirati/raskinuti u svrhu zaštite Ustavom zajamčene sekularnosti?" navodi se u priopćenju Pokreta za sekularnu Hrvatsku.

Pročitajte i ovo Ilustracija pokrenuta interna istraga Isplivali novi slučajevi seksualnog zlostavljanja u Crkvi: "Druge eventualne žrtve neka sve prijave biskupiji" Ilustracija slučajevi u švicarskoj Identificirano više od 1000 slučajeva seksualnog zlostavljanja povezanih s Crkvom: "Pretpostavljamo da je mali postotak prijavljen"

Ta građanska inicijativa i udruge Protagora, LiberOS te Centar za građansku hrabrost pitanje su uputile političkim strankama koje se na parlamentarnim izborima bore za ulazak u Hrvatski sabor. Izvijestili su i da odgovore stranaka, koje će potom objaviti, očekuju do 20. lipnja.

Ustvrdili su da iz Vatikanskih ugovora proistječe više problema, poput troška za državni proračun od 1,2 milijarde kuna godišnje, statusa vjeronauka kao izbornog predmeta u obrazovanju, za koji postoji obveza uključivanja u redovnu satnicu, što mu daje jednak položaj i značenje koje imaju drugi, znanstveno utemeljeni predmeti.

Navode i da ugovori narušavanju načelo jednakosti svih građana pred zakonom jer uvjetuju informiranje hijerarhije Katoličke Crkve prije pokretanja kaznenog postupka protiv pripadnika klera.

Katolička Crkva, navode, s obzirom na to da nije upisana u registar vjerskih zajednica, već joj se ugovorima jamči javna pravna osobnost, ima povlašteni položaj u odnosu na druge vjerske zajednice u Hrvatskoj.

Problematičnom ocjenjuju i činjenicu da Katolička Crkva ne plaća porez na svoje komercijalne aktivnosti.

"Bilo koji međunarodni ugovor ili zakon koji je iznad obveze sukladnosti s Ustavom Republike Hrvatske otvara vrata rušenju suvereniteta Republike Hrvatske kao pravne države, pobijajući svrhu i važnost Ustava kao temeljnog pravnog akta naše države", upozorili su.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene