Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Stranka Pametno sudjelovat će na prijevremenim parlamentarnim izborima u svih deset izbornih jedinica. ' Ima 556 gradova i općina u kojima je angažirano četiri do pet tisuća karijernih političara i to je jedan od uzroka korupcije', poručila je predsjednica Marijana Puljak.


Stranka Pametno sudjelovat će na prijevremenim parlamentarnim izborima u svih deset izbornih jedinica, a u izbornoj promidžbi neće se služiti populističkim obećanjima nego će zagovarati potrebu obrazovanja kao temelja gospodarskog razvoja i zauzimati se za reformu lokalne samouprave, najavila je Marijana Puljak, predsjednica  stranke Pametno u utorak u Solinu.

Vezani članci Gradonačelnik Splita Ivica Puljak Puljak: "Suspendirane dvije uhićene djelatnice Grada Splita, postupamo po zakonu" Slika nije dostupna Pametno: Glasovi za HDZ i Most su najviše moguće bačeni glasovi

"Osnovali smo ogranke diljem Hrvatske i odlučili sudjelovati na izborima u svih deset izbornih jedinica tako što smo potpisali sporazum sa strankom 'Za grad' u Zagrebu o zajedničkim kandidacijskim listama u prvoj, drugoj, šestoj i sedmoj izbornoj jedinici, dok ćemo u preostalih šest izbornih jedinica izaći samostalno na izbore," rekla je Puljak.

Po njenim riječima, stranka Pametno će naknadno odlučiti hoće li sudjelovati na izborima u 11. izbornoj jedinici koja obuhvaća hrvatske državljane izvan Hrvatske te u 12. izbornoj jedinici koja regulira izbor predstavnika nacionalnih manjina u Hrvatski sabor.

Stranka Pametno utemeljena je prije godinu dana i na prošlogodišnjim redovitim parlamentarnim izborima sudjelovala je u tri izborne jedinice - prvoj, sedmoj i desetoj, no nije uspjela osvojiti zastupnički mandat. Marijana Puljak, međutim, na ovim izborima očekuje osvajanje najmanje jednog zastupničkog mandata stranke Pametno u Saboru.

"Proteklih nekoliko mjeseci mnogo ljudi diljem Hvatske tražilo je od nas da se na sljedećim izborima prijavimo u svim izbornim jedinicama, a to znači kako postoji zanimanje glasača za našu stranku što nam i daje optimizam da ćemo uspjeti ući u sljedeći saziv Hrvatskog sabora", rekla je Puljak.

Odgovarajući na pitanja nazočnih koja su se odnosila na potrebu smanjenja korupcije, Puljak, predsjednica stranke Pametno, je rekla kako bi se smanjenjem jedinica lokalne samouprave doprinijelo eliminiranju korupcije.

"Trenutačno u Hrvatskoj ima 556 gradova i općina u kojima je angažirano četiri do pet tisuća karijernih političara i to je jedan od uzroka korupcije te bi se smanjenjem tog broja jedinica lokalne samouprave smanjila i korupcija u Hrvatskoj," smatra predsjednica stranke Pametno.

Tajnik stranke i poznati hrvatski fizičar Ivica Puljak dometnuo kako bi Hrvatsku bilo najprikladnije ustrojiti u pet regija i 123 urbana centra. "U svim segmenitma hrvatskog društva međusobno se paušalno napadamo i svađamo te je stoga nužno obnavljati dijalog u prevladavanju nesuglasja," istaknuo je Puljak.

Po njegovim riječima, stranka Pametno se zauzima za sekularno društvo te dodao kako je Crkva dio društva koji je potreban Hrvatskoj. "Mi nismo ni anticrkvena, ni antivjerska ni antireligiozna stranka, ali kad se Crkva odmakne od politike onda se ni politika ne bi trebala miješati u Crkvu," kazao je Puljak. (Hina)