446054
446054
446054
446054
446054

'Pametno se zalaže za preustroj Hrvatske u 5 regija'

  • , 09.08.2016., 17:48
  • Autor:
  • komentara

Stranka Pametno zalaže se za teritorijalni preustroj RH kojim bi se smanjio broj gradova, općina i lokalnih političara za tri puta, potvrdila je predsjednica stranke Marijana Puljak.

 
 
 
 
Marijana Puljak (Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL)
Marijana Puljak (Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL)

Stranka Pametno zalaže se za teritorijalni preustroj Republike Hrvatske u 5 regija i oko 120 gradova i općina, odnosno 123 urbana centra, priopćeno je iz te stranke.

Time bi se, smatra predsjednica stranke Pametno Marijana Puljak, smanjio broj gradova i općina te lokalnih političara za tri puta, a 20 županija zamijenilo bi 5 regija.

Naglasila je kako stranka Pametno u svom programu previđa snažniju fiskalnu decentralizaciju kojom bi gradovima i općinama ostalo više novca za poboljšanje lokalnih usluga.

Današnji teritorijalni i administrativni ustroj Hrvatske, ocijenila je glomaznim za vlastite funkcije, brojnost županija, gradova i općina.

To je, po njezinu mišljenju, omogućilo pojedincima da se ponašaju kao lokalni šerifi. Sustav financiranja često je i nedovoljan da jedinice lokalne samouprave mogu nesmetano ispuniti svoje dužnosti, navodi se u priopćenju i dodaje kako samovolju lokalnih šerifa jača mogućnost neograničenoga broja mandata.

Stranka Pametno zalaže se za smanjenje broja općina, gradova i lokalnih političara koji njima upravljaju. Čelnicima bi, kako navode, ograničili izbor na dva mandata.

Podsjeća i kako prema javno dostupnim informacijama Grad Split nema cjelovite podatke o imovini kojom upravlja te dodaje kako su oni prvi napravili i objavili kartu nekretnina koje Split ima u svom posjedu.

Grad im, kako tvrde, nikada nije dao podatke pod kojim uvjetima te nekretnine daje u najam pa podsjećaju kako je Državna revizija utvrdila da 600 poslovnih prostora grada čak 300 njih nema najam reguliran ugovorom. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se