Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Stopa nezaposlenosti u Hrvtaksoj porasla je drugi mjesec zaredom. Nezaposlenost je u listopadu bila 17,2 posto


Stopa registrirane nezaposlenosti u Hrvatskoj porasla je u listopadu drugi mjesec zaredom, s rujanskih 16,2 na 17,2 posto, pokazuju u ponedjeljak objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

OPET SVE PO STAROM Porastao broj nezaposlenih u rujnu; Ministar Mrsić tvrdi: 'Kriza je iza nas'

Vezani članci Radnica, ilustracija Pandemija je dosad ostavila ozbiljne posljedice na standard građana, no žene su pogođenije od muškaraca Burza rada, ilustracija Nezaposlenost osjetno veća u odnosu na lani: Pogledajte gdje je bilo najviše otkaza, ali i gdje ih se najviše zaposlilo

Podsjetimo, broj nezaposlenih osoba u Hrvatskoj u rujnu je u odnosu na kolovoz porastao za 1,1 posto, prvi put nakon šest mjeseci uzastopnog smanjivanja broja nezaposlenih.

Prosječna plaća

Prosječna neto plaća po zaposlenom za rujan ove godine u Hrvatskoj iznosila je 5.640 kuna, što je 72 kune ili nominalno 1,26 posto manje nego za mjesec ranije, pokazuju u ponedjeljak objavljeni prvi podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

U odnosu na lanjski rujan, pak, prosječna neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama bila je 198 kuna ili nominalno 3,64 posto viša, čemu ponajviše doprinosi utjecaj promjena stopa poreza na dohodak od početka ove godine.

Prosječna bruto plaća po zaposlenom za ovogodišnji rujan iznosila je 7.945 kuna. To je 113 kuna ili nominalno 1,4 posto manje nego za kolovoz. Na godišnjoj razini, pak, bruto plaća po zaposlenome u pravnim osobama bila je nominalno viša za 1,6 posto ili za 125 kuna.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook