Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Opasna zarazna bolest

Sve što morate znati o hripavcu: Kad treba u izolaciju i koliko ona traje, jedna stvar je radikalno skraćuje

Ilustracija
Ilustracija Getty Images
Aktualno Galerija Ilustracija - 8 Ilustracija - 8 Foto: Getty Images Ilustracija - 7 Ilustracija - 7 Foto: Getty Images Ilustracija - 6 Ilustracija - 6 Foto: Getty Images Ilustracija - 5 Ilustracija - 5 Foto: Getty Images +3 Ilustracija - 4 Galerija 1/8 >>
Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, broj oboljelih od hripavca do početka prosinca dosegao je 1500. Najveći je broj oboljelih u Splitsko-dalmatinskoj županiji i gradu Zagrebu, a među oboljelima je najviše djece.

Hripavac je infekcija dišnog sustava specifična po jakim napadajima kašlja, koje prati dugi, hripavi i kreštavi udah, zbog čega je u narodu poznat i kao magareći kašalj.

Vrlo je važno naglasiti da je hripavac bakterijska infekcija i prema tome izlječiva antibioticima, za razliku od niza respiratornih bolesti koje izaziva virus i kod kojih antibiotik ne pomaže.

Bakterija (Bordetella pertussis) se vrlo brzo razmnožava u dišnom sustavu i stvara gust i žilav sekret koji je jako teško izbaciti iz pluća.

Kako znam da imam hripavac?

Ako ste se zarazili hripavcem, proći će od 6 do čak 20 dana prije no što primijetite prve simptome, a oni će početi blago, često kao obična prehlada, curenje iz nosa, kihanje i blagi kašalj.

No prva stvar na koju trebate posumnjati je da kašalj, umjesto da prestaje, postaje sve jači i dramatičniji te je gotovo nemoguće udahnuti, a prilikom udaha se čuje snažan, dubok i glasan zvuk koji podsjeća na glasanje magarca.

Žilavu sluz gotovo je nemoguće izbaciti pa je nakon kašljanja često i povraćanje, što je također jedan od prepoznatljivih simptoma ove bolesti.

Novorođenčad i mlađe bebe najčešće nemaju ovakav kašalj već samo odjednom prestanu disati, poplave i omlohave zbog čega je bolest za njih posebno teška i rizična.

Ilustracija Ilustracija - 7 (Foto: Getty Images)

Kako se prenosi hripavac?

Hripavac se prenosi kapljičnim putem, kašljanjem i slinom, a rijetko dodirom sa zaraženim predmetom. Prenosi ga najčešće odrasla osoba ili adolescent koji nije ni svjestan težine bolesti zbog početnih blagih simptoma. Upravo je to glavna opasnost koja utječe na visoku raširenost ove bolesti.

Ilustracija Ilustracija - 8 (Foto: Getty Images)

Kada se i kako se testirati?

Testiranje je najbolje napraviti u ranoj fazi bolesti, kada kašalj još nije tako dramatičan. PCR testiranje se provodi uzimanjem brisa iz nosa ili grla u Zavodima za javno zdravstvo bez naručivanja temeljem uputnice koju će vam izdati liječnik opće prakse. Testiranje je moguće napraviti i bez uputnice, a cijena pretrage je 34,78 € (262,05 kn).

Ilustracija Ilustracija - 6 (Foto: Getty Images)

Je li potrebna izolacija i koliko traje?

Da, oboljelu osobu potrebno je izolirati, a djecu udaljiti iz vrtića i škole te izbjegavati kontakt s malom djecom i pogotovo necijepljenim bebama te trudnicama u zadnjem mjesecu trudnoće. Izolacija traje minimalno 5 dana tijekom kojih se piju antibiotici. Ako pacijent ne uzima antibiotike, izolacija traje tri tjedna od prve pojave snažnog kašlja, odnosno do prestanka kašlja.

Što s kontaktima i članovima obitelji?

Svi kontakti s oboljelima trebaju provjeriti jesu li bili cijepljeni te se docijepiti po potrebi. Ako su testirani pozitivno, novo cijepljenje nije učinkovita zaštita.

Preporučuje se da svi članovi obitelji i bliski kontakti popiju antibiotik, bez obzira na dob i cijepljenje, a pogotovo ako u kućanstvu živi dijete mlađe od godinu dana.

Mlađi od 7 godina koji nisu primili 4 doze DTaP cjepiva, odnosno nisu primili jednu dozu DTaP-a unazad tri godine, trebali bi se cijepiti čim prije nakon kontakta s oboljelim. Oni također trebaju biti isključeni iz vrtića i škola tijekom 21 dana od zadnjeg kontakta s oboljelim ili dok oboljeli ne primi antibiotsku terapiju u trajanju od 5 dana.

Ilustracija Ilustracija - 4 (Foto: Getty Images)

Treba li prijaviti oboljele?

Da, bolest ili sumnju na bolest treba prijaviti liječniku i epidemiologu, koji će oboljele službeno prijaviti kako bi se bolest mogla epidemiološki pratiti.

Kako se liječi hripavac?

Bolest se uvijek liječi antibioticima. No i bez liječenja, simptomi će se nakon nekog vremena smiriti, ali radi se o tjednima dramatičnog gušenja i kašljanja, a sam kašalj, iako slabiji, može se nastaviti nekoliko mjeseci.

Može li se spriječiti obolijevanje od hripavca?

Cijepljenje je ključna preventivna mjera i u Hrvatskoj se sustavno provodi od 1959. godine prema obveznom kalendaru cijepljenja.

Koliko traje imunost nakon što smo se cijepili ili preboljeli bolest?

Stvorena imunost kod cijepljenih osoba se s vremenom značajno smanji ili nestane, kao i zaštita stečena preboljenjem. Novorođenčad neće naslijediti antitijela od majki, osim u slučaju da je majka cijepljena tijekom trudnoće.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene