Obavijesti Video Pretražite Navigacija
više od 1000 slučajeva

Unatoč hladnoći stvaraju se redovi za testiranje: Raste broj oboljelih od bolesti koja je opasna za najmlađe

Ilustracija
Ilustracija Foto: Zeljko Puhovski/Cropix
Na razini Hrvatske više je od tisuću oboljelih od hripavca, doznaje se u utorak u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ), ispred kojeg su se, na adresi u Rockefellerovoj u Zagrebu, stvarale gužve za testiranje, unatoč kiši i hladnom vremenu.

"Imamo sad već više od 1000 oboljelih na razini Hrvatske. Najveća incidencija, odnosno broj oboljelih na području je Splitsko-dalmatinske županije i grada Zagreba", rekla je Hini epidemiologinja u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo Sanja Kurečić Filipović.

Posljednjih desetak godina nisu imali toliki broj prijava na hripavac, istaknula je.

"No i druge su nam se bolesti sad nakon COVID-a u pravilu povećale u brojnosti, s obzirom na to da su ljudi bili praktički dvije do tri sezone pošteđeni različitih respiratornih uzročnika, pa tako i hripavca, a imamo i pad procijepljenosti u posljednjih nekoliko godina. To jednostavno rezultira ovom situacijom koja je sada", napominje Kurečić Filipović.

Gužve na testnom mjestu u montažnom objektu ispred Rockefellerove 12, gdje se uzimanje uzoraka na hripavac (pertussis) radi svaki radni dan, gledaju već tjedan dana, napominje, a stvorile su se i danas unatoč kiši i hladnom vremenu.

Pročitajte i ovo Dario Tonković Iz Višnjice Policija treba pomoć: Nestao je Dario Tonković, jeste li ga vidjeli?

"To traje već tjedan dana, upozorili smo već da su neadekvatni uvjeti jer nam je žao gledati ljude kako stoje na cesti", napominje HZJZ-ova epidemiologinja.

Smatra da bi bilo dobro, kako bi se olakšalo ljudima da ne stoje u redovima, da doktori u ordinacijama uzimaju brisove i šalju ih HZJZ-u u laboratorij na obradu.

Rizik obolijevanja od hripavca i komplikacija najveći je kod necijepljene djece.

Pročitajte i ovo Igor Krota Bomba na suđenju Poduzetnik Krota priznao da je s Mamićima izvlačio novac iz Dinama: "Želim da se ovaj postupak što prije riješi"

Hripavac (pertussis), koji se u narodu zove i magareći kašalj, akutna je vrlo zarazna bakterijska infekcija dišnog sustava.

Tijek bolesti je postupan, s nespecifičnim simptomima sličnima prehladi, zbog čega se u početku, kada je osoba najzaraznija, često i ne posumnja na nju, pa bolesnik neometano širi bolest.

Za hripavac su karakteristični napadaji spazmatičnog kašlja.

Rizik obolijevanja i komplikacija najveći je u novorođenačkoj/dojenačkoj dobi kod necijepljene djece.

Mogu oboljeti i nepotpuno cijepljena mala djeca, starija djeca i odrasle osobe, bez karakterističnih simptoma bolesti.

Aktualno VIDEO Spasioci se probili do indijskih radnika zarobljenih u tunelu, uskoro bi trebali biti na sigurnom Spasioci stigli do radnika zarobljenih u tunelu Spasioci stigli do radnika zarobljenih u tunelu Foto: Afp Spasioci stigli do radnika zarobljenih u tunelu Spasioci stigli do radnika zarobljenih u tunelu Foto: Afp Spasioci stigli do radnika zarobljenih u tunelu Spasioci stigli do radnika zarobljenih u tunelu Foto: Afp +0 Spasioci stigli do radnika zarobljenih u tunelu Svijet VIDEO Spasioci se probili do indijskih radnika zarobljenih u tunelu, uskoro bi trebali biti na sigurnom 1/4 >>

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene