Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Šezdesetak poslodavaca sudjelovalo je u istraživanju portala MojPosao vezano uz negativne primjere ponašanja kandidata na razgovoru za posao.


Više od polovine poslodavaca susrelo se tako sa životopisima s jezičnim pogreškama, a gotovo polovica poslodavaca ima iskustva s kandidatima čija znanja i vještine nisu odgovarala navedenima u natječaju. Mnogi kandidati dolaze na razgovor za posao neprikladno odjeveni, neki čak žvaču žvakaću gumu, a gotovo svi poslodavci susreli su se s kandidatima koji su imali problema s tremom.

Vezani članci Andrija Mikulić, glavni državni inspektor (Foto: Dnevnik.hr) Glavni državni inspektor se požalio: "Potpuno smo potkapacitirani. Da vam ne pričam da nas sedmero ima dva vozača...'' Slika nije dostupna 7 nevjerojatnih (ali istinitih) grešaka na razgovoru za posao

Tihomir Merkaš dosad je četiri puta bio na razgovoru za posao i svaki put ga je dobio. 'Tajna mog uspjeha je prvo životopis, koji nije detaljiziran već su to općenite informacije o meni, školovanju, što me zanima, dodatnim edukacijama', otkrio je Merkaš. Poslodavci znaju primiti i nepismene životopise koji naravno zasjene sva eventualna znanja i vještine kandidata. Neki napišu da znaju i ono što ne znaju, samo da bi bili primljeni. 'Posloprimci se javljaju na natječaj nepripremljenih životopisa ili jednostavno na brzinu copy - pasteaju životopis od prijatelja i prilagode ga', rekao je Saša Matijašević iz MojPosao

Kad je išao na razgovore za posao Merkaš je pazio što obući. 'Stil odijevanja za razgovor za posao je poslovna elegancija, košulja, hlače, cipele, ali ne baš onako strogo poslovno', kaže Merkaš. Ali mnogi poslodavci znaju biti neugodno iznenađeni. 'Ili su posloprimci bili obučeni sportski na razgovoru za posao koji očekuje neku formalnu atmosferu ili su bili previše izazovno odjeveni', objašnjava Matijašević. Neki ne znaju baš ništa o radnom mjestu koje žele, kao ni o poduzeću u kojem bi radili. Ima i onih koji na razgovoru žvaču ili ogovaraju bivše poslodavce, a uz životopis prilažu privatne fotografije.

Merkaša je najviše mučila trema, što je doživjela većina poslodavaca. 'Čim samo ušao osoba koje me intervjuirala vidjela je da imam tremu, ali onda kroz razgovor te pokušaju opustiti tako da pokažete najbolje od sebe', zaključio je. Iskreno i opušteno, savjetuje Tihomir, a Saša dodaje pripremljeno.