Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ne nasjedajte

Što se dogodi kad umjesto u banci kredit tražite na Facebooku: "Izgubili smo sve što smo imali, molim vas za pomoć"

Profil na Facebooku na kojem se nude povoljni krediti (Screenshot: Facebook)
Profil na Facebooku na kojem se nude povoljni krediti (Screenshot: Facebook)
Zlatko P. iz okolice Đurđevca nova je žrtva internetske prijevare. Da bi se obećani kredit realizirao, morao je nekoliko puta uplatiti novac. Dosad je izgubio oko 15 tisuća kuna, a nije mu bilo sumnjivo čak ni kada je novac uplaćivao na račun u afričkoj državici Beninu.

"Zbog prevaranta koji nam je nudio kredit izgubili smo sve sto smo imali. Sada molim vas sve za pomoć", kaže naš čitatelj Zlatko P. iz okolice Đurđevca, još jedna neoprezna žrtva internetske prijevare u Hrvata.

Pročitajte i ovo Hrvoje Prpić Globalni problem Stručnjak pojašnjava što bi mogao biti razlog pada Facebooka i Instagrama, oglasili se iz Mete Andrej Plenković Gong analizirao HDZ botovima napada oporbu i građane: "Takvim se metodama koristio i Aleksandar Vučić"

Zlatko i njegova buduća supruga namjeravali su kupiti kuću jer je ona u kojoj su dotad živjeli bila poprilično trošna. Kako su radili na određeno, kredit u banci nisu trebali ni pokušavati tažiti. Rješenje su našli na internetu, točnije na Facebooku vidjevši da izvjesni Kristijan Stanković nudi povoljne kredite u svega nekoliko virtualnih koraka.

"Tražili smo ga 100 tisuća eura, i dobili ugovor koji smo potpisali. No trebalo je uplatiti nekoliko iznosa kako bi se kredit realizirao", priča nam Zlatko, koji ništa nije posumnjao sve do ponedjeljka kada je krenuo u poslovnicu jedne banke uplatiti posljednjih 50 eura. Službenici banke u nekoliko su klikova mišem zaključili da je Zlatko očito žrtva prevare te da Kristijan Stanković, bar onaj koji se tako predstavlja na Facebooku, uopće ne postoji.

Nije mu bilo neobično ni to što su poruke koje je dobivao od Stankovića gramatički netočne, očito prevođene uz pomoć Googleova prevoditelja.

Profil na Facebooku na kojem se nude povoljni krediti (Screenshot: Facebook) Profil na Facebooku na kojem se nude povoljni krediti (Screenshot: Facebook)

Nije posumnjao niti kad je prema uputama novac uplaćivao na račun u Beninu, maloj afričkoj državi koja graniči s Togom, Burkinom Faso, Nigerom i Nigerijom.

"Dosad smo mu uplatili novac nekoliko puta, ukupno oko 15 tisuća kuna. Ne znam što da radim, sve smo izgubili. Prodali smo svoju staru kuću za svega 70 tisuća kuna. Od tog smo novca slali uplate, a ostatak smo dali mom budućem puncu da zatvori neke svoje dugove", kaže nam Zlatko.

Sada, kaže, žive kao podstanari. On više ne radi, pa nemaju novca ni za drva. Srećom zaposlio se pa bi trebao početi raditi idućeg tjedna, no do prve plaće još će se načekati. Ipak, policiji se još nije obratio.

"Da se radi o prijevari, saznao sam tek jučer popodne, pa mi je bilo kasno ići na policiju. Danas je loše vrijeme. Valjda ćemo naći neki prijevoz sutra da odemo do Đurđevca na policiju", kaže Zlatko, koji ne očekuje previše, jer su mu i u banci rekli da je novac uplaćivao na jednokratan račun, odnosno račun koji se zatvara odmah nakon što se novac podigne.

Kako su Zlatku u banci rekli da on nije prva žrtva osoba koje se kriju iza profila Kristijana Stankovića, nije zgoreg još jednom upozoriti čitatelje da ne nasjedaju na slične ponude. 

Policija: Sve češće prijave prijevara putem interneta

U MUP-u ne vode statistiku prema načinu počinjenja kaznenog djela, ali imaju podatak prema kojemu je 2017. godine evidentirano ukupno 1490 prijava kaznenog djela prijevare. 

"Svako internetsko odredište koje okuplja velik broj ljudi zanimljivo je za online prijevare, pa tako i društvena mreža Facebook. Zaštita korisnika i njihovih profila ovisi isključivo o samim korisnicima. S tim u vezi, skrećemo pozornost da se nesmotrenim i lakovjernim postupcima u vidu uplata/dostave novca ili drugih vrijednosti nepoznatim osobama, uz najčešće u telefonskom kontaktu 'usuglašen dogovor', građani izlažu velikom riziku da postanu žrtve ovih kaznenih djela", poručuju iz MUP-a.

Dodaju da građani sve češće prijavljuju prijevare putem interneta, kao što je kupoprodaja atraktivnih proizvoda po često nerealnim cijenama. Počinitelji ovakve vrste kaznenih djela preko interneta nude na prodaju određeni proizvod za koji postoji zainteresiranost većeg broja ljudi. Oštećena osoba na zahtjev počinitelja plaća uplatom na račun, s tim da se predmetni proizvod uopće ne dostavi zainteresiranoj osobi. U cilju prevencije i poticanja samozaštite, MUP je upozorio na opasnosti koje mogu proizaći prilikom korištenja interneta te općenito na kulturu komunikacije i ponašanja na internetu", kažu u MUP-u. 

"Policija svakodnevno komunicira s Facebook timom"

Iz policije upozoravaju građane da ne nasjedaju na takve internetske prijevare i da se ne upuštaju u sumnjive novčane transakcije kako ne bi postali žrtve kaznenog djela ili nesvjesno sudjelovali u počinjenju kaznenih djela. "Dobro razmislite i provjerite sve okolnosti, ne uplaćujte novac i ne ustupajte podatke o svojim bankovnim računima i karticama drugim osobama prije nego što pouzdano utvrdite o kome je riječ", poručuju iz MUP-a.

Dodaju da svaku prijavu policija detaljno analizira i obređuje te pokreće kriminalističko istraživanje kako bi se pronašao počinitelj ovog kaznenog djela koje se goni po službenoj dužnosti.

"Policija svakodnevno komunicira sa Facebook timom koji je zadužen za provođenje zakonske politike na društvenoj mreži Facebook. Također svaka fizička ili pravna osoba koja koristi Facebook ukoliko uoči možebitnu sumnju u pokušaj prijevare, možete ju osobno prijaviti Facebooku. Postoji poseban obrazac kojim se može obratiti administratoru web-stranice Facebooka", kažu u MUP-u.

Savjeti policije

· kupnju obavljati preko ovlaštenih i licenciranih web-stranica za trgovinu,

· poseban oprez prilikom davanja osobnih i podataka o sredstvima plaćanja (kreditne kartice i sl.),
· izbjegavati plaćanje unaprijed prilikom kupnje proizvoda od privatnih osoba putem različitih web-oglasnika ili društvenih mreža,

· ako je moguće, provjeriti na internetu je li tko kupovao od istog prodavatelja / web-trgovine i kakva su iskustva,

· ostvarene prijevare putem interneta kao i sumnjive oglase i stranice prijavljivati policiji i web-oglašivaču koji mogu blokirati sumnjivi korisnički račun radi sprječavanja neželjenih posljedica i zaštite korisnika.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene