Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Britanski sudac Richard Blake pustio je Ivicu Todorića uz jamčevinu na slobodu između ostalog i zbog toga što hrvatski sud također nije odredio pritvor za ostalih 14 osumnjičenika u slučaju Agrokor, ocijenivši da nema opasnosti od utjecaja na svjedoke.


Ivica Todorić nije završio u pritvoru u Londonu jer je sudac Richard Blake uvažio argumente Todorićeve obrane da nema opasnosti od bijega, kao ni od utjecaja na svjedoke.

Vezani članci Darko Kovačević Daruvarac na čitanju presude (Foto: Dnevnik.hr) Evo koje mjere opreza Općinsko državno odvjetništvo traži za Daruvarca Darko Kovačević Daruvarac na čitanju presude (Foto: Dnevnik.hr) To je hrvatsko pravosuđe: Darko Kovačević u nedjelju izlazi na slobodu, a putovnicu ima - u džepu!

Todorićev odvjetnik Timothy Otty i njegov tim zatražili su puštanje njihova klijenta na slobodu tvrdeći da nema opasnosti od bijega jer je sam došao u policijsku stanicu.

Da nema opasnosti od utjecaja na svjedoke, odvjetnici su potkrijepili odlukom hrvatskog suda koji je ostalih 14 osumnjičenika u slučaju Agrokor također pustio da se brane sa slobode utvrdivši da opasnosti od utjecaja na svjedoke nema. Sudac je prihvatio te argumente i Todorića pustio na slobodu, piše N1

Todorićevi su branitelji već po zaprimanju europskog uhidbenog naloga dogovorili s policijom i tužiteljstvom da će se on odazvati pozivu policije, što je u konačnici i učinio u utorak u 8:40 po britanskom vremenu. 

Nakon što je prebačen na sud, Todorić je čitavo vrijeme bio s Ottyjem i njegovim timom, dok je njegova supruga čekala u čekaonici i s njom nije mogao kontaktirati.

U 16 sati izveden je pred suca koji je odlučio da Todorić može na slobodu, ali mora platiti 100 tisuća funti jamčevine (oko 850 tisuća kuna), nositi na nozi elektronski uređaj (trebao bi mu biti stavljen u narednih nekoliko dana), mora boraviti na adresi na kojoj je prijavljen (obavezno između ponoći i tri ujutro svakog dana).

Nadalje, Todorić se mora javljati u određenu policijsku postaju svakog ponedjeljka, srijede i petka između 16 i 18 sati, a London ne smije napuštati. Može kontaktirati s kime želi, bez ograničenja. 

Oduzeta mu je putovnica, isto kao i njegovoj supruzi Vesni. Međutim, uz predočenje povratne avionske karte putovnica će joj biti vraćena, no odmah po povratku u London mora ju vratiti policiji. Vesni Todorić putovnica je oduzeta kao mjera opreza i jamstvo da će se njezin suprug pridržavati svih zahtjeva.

No, njegovi odvjetnici mogu zatražiti djelomično ukidanje mjera opreza već nakon mjesec dana, što sud može i ne mora prihvatiti, piše N1