Obavijesti Video Pretražite Navigacija
problem za problemom

Što je razlog pucanja cijevi u Zagrebu? "Stiče se dojam da smo se jako puno bavili onim što je važno za pojedinca i to je možda jedan od razloga zašto se događaju ovakva iznenađenja"

Na zagrebačkoj Selskoj cesti opet je puknula vodovodna cijev i poplavila nekoliko objekata. Dojave vatrogascima krenule su od pet sati ujutro, a ukupno je bilo osam intervencija i ispumpavanja - uglavnom podruma.

Najviše su stradale škole koje se nalaze odmah uz cestu, a nastala je i veća šteta na samoj cesti gdje je cijev puknula. Na teren su jutros izašle gradske službe, kao i gradonačelnik - koji kaže da su se zbog radova i opterećenja nova puknuća očekivala, no nada se da ih neće biti još. Ljudi - koje je jutros probudila bujica vode - pozvani su da prijave štetu vodo-opskrbi i odvodnji.

Pročitajte i ovo Zbog poplave evakuirani stanovnici ruskog grada Orska Voda i dalje nadire Kaos u Rusiji, tisuće evakuirane nakon što je rijeka probila branu: "Ovo su najteže poplave otkad se prate takvi podaci" Igor Andrović, župan virovitičko-podravski Tuča, poplave, bujice... Snažno nevrijeme pogodilo Virovitičko-podravsku županiju: Poznato hoće li biti proglašena elementarna nepogoda

O mogućim budućim puknućima cijevi i kako riješiti taj problem, reporter Andrija Jarak razgovarao je s profesorom s Arhitektonskog fakulteta, Krunoslavom Šmitom.

"Vidljivo je da se radi zakrpa. Još jednom zakrpati, to je nešto što se može odmah napraviti. Druga faza bi bila obnova cijelog cjevovoda, ali i to je nešto što je kratkoročno i nije puno rješenje. Ono što bi trebalo dugoročno jest da se sagleda koji je značaj ovog dijela grada i ulice i da se ona toj funkciji prilagodi, da dobije kompletnu infrastrukturu", objasnio je profesor.

Da se radi kompletna infrastruktura, trebalo bi mnogo vremena uložiti, ali i uložiti. "Mislim da se trebamo odmaknuti od kratkoročnih rješenja i kratkoročne metode razvoja grada. Težište trebamo staviti dugoročno planiranje toga što želimo sa gradom, kako se treba razvijati i u što treba ulagati", rekao je.

Urbanističke planove već imamo, kaže, ali nedostaju planovi upravljanja. "Planovi koji bi definirali vizije, ciljeve i prioritete. Koliko nam vremena treba za te ostvarivanje prioriteta i ciljeva te koliko nam novaca treba i odakle ih pronaći, dobiti ili stvoriti", dodao je Šmit.

Razvoj grada treba se, po njemu, sagledati u tri razine - što je važno za grad kao cjelinu,  pojedinca i za pojedini kvart. "Stiče se dojam da smo se jako puno bavili onim što je važno za pojedinca, a jako malo onime što je važno za cijeli grad i to je možda jedan od razloga zašto se događaju ovakva iznenađenja i nedaće", kazao je.

Pojedinci će reći da je pucanje cijevi u Selskoj rezultat potresa. "Kolege koji se bave time, naglasit će da je teško procijeniti je li ovo rezultat djelovanja potresa jer je teško pristupiti toj infrastrukturi. Nemoguće je izmjeriti je li se što dogodilo ili ne", objasnio je.

 

 

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 


Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene