HZJZ objavio je na svojim stranicama detalje o obveznim COVID potvrdama u zdravstvu i socijali.


Zdravstvenim ustanovama i trgovačkim društvima koja obavljaju zdravstvenu djelatnost nalaže se da prilikom primanja pacijenata kojima je primjerice, potrebna hospitalizacija, zatraže COVID potvrdu ili drugi odgovarajući dokaz o preboljenju ili cijepljenju protiv korone.

Vezani članci Davor Božinović Brojke opet rastu, Božinović otkrio čeka li nas povratak COVID potvrda: ''Uvijek smo vodili računa...'' COVID potvrda Nova odluka o COVID potvrdama: EU donio važno pravilo koje će vrijediti do sredine iduće godine

Potvrdu će morati imati i drugi pacijenti ako se procijeni da postoji opasnost od širenja COVID-a, ali i osobe u pratnji pri porodu, roditelji smješteni s djecom, oni koji dolaze u posjete...

Postoje i neki izuzeci, COVID potvrda nije potrebna za hitnu pomoć, kad se traži primarna zaštita...

Više o tome kako će to izgledati za pacijente pročitajte OVDJE.

U socijali bit će obavezno testiranje za sve, osim za one koji su cijepljeni ili su preboljeli koronu, što naravno, dokazuju COVID potvrdom. 

"Zaposlenici koji odbiju testiranje, odbiju predočiti COVID potvrdu ili drugi odgovarajući dokaz, ne mogu boraviti u prostorijama poslodavca", stoji u odluci.

Više o COVID potvrdama u sustavu socijalne skrbi čitajte OVDJE.

Testiranje dva puta tjedno

Zdravstveni radnici koji nemaju potvrdu morat će se testirati najmanje dva puta tjedno. Oni koji imaju COVID potvrde morat će se ipak testirati ako imaju respiratorne ili druge simptome koronavirusa. Kao i socijalni radnici, i zdravstveni djelatnici koji odbiju testiranje, a nemaju potvrdu, ne mogu boraviti u prostorijama poslodavca.

Više o svemu čitajte OVDJE.

Sve mjere stupaju na snagu 4. listopada.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju