Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Analiza e-savjetovanja

Koliko Vlada sluša građane? Evo koliko komentara od njih preko 23.000 je uvaženo, a na koliko nikad nije ni odgovoreno

e-Savjetovanja - 1
e-Savjetovanja - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija e-Savjetovanja - 1 e-Savjetovanja - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 e-Savjetovanja - 2 Galerija 1/2 >>
Provjerili smo tko uopće raspravlja na e-savjetovanju, mjestu kroz koje mora proći svaki zakon, pravilnik, pa čak i izmjena jednog jedinog članka.

Tko god bio na čelu HDZ-a, ali i ostalih stranaka, odluke donosi i na temelju onoga što se piše na javnoj raspravi. Jer uz e-savjetovanje zakon se teoretski može promijeniti u vlastita 4 zida, putem računala.

Pročitajte i ovo Sabina Glasovac "to bi bila tuga" Zbog ovog lapsusa SDP-ovke svi zastupnici prasnuli u smijeh: "Pa što, svima se može dogoditi" Sabina Glasovac (SDP) Peglaju detalje SDP prihvatio nacrt suradnje s Možemo! u Zagrebu, Glasovac komentirala napise o Klisoviću na čelu Skupštine

Nedavno smo objavili detalje vladinog plana za mlade, kojim gradovima predlažu plaćanje auto-škola mladima.

Provjerili smo zato o čemu se i tko uopće raspravlja na e-savjetovanju, mjestu kroz koje mora proći svaki zakon, pravilnik, pa čak i izmjena jednog jedinog članka.

Trebaju li gradovi plaćati auto-škole mladima? Kako smanjiti rizik od raka? Kako trebaju biti opskrbljeni obrti za dadilje?

Ispijajući kavu, iz vlastitog doma odgovore na ta pitanja možete poslati ministarstvima. Na e-savjetovanju raspravlja se o novim zakonima, pravilnicima, objavljuje se izmjena svakog članka zakona.

Na e-savjetovanju trenutno je aktivno više od 60 dokumenata, pa se tako možete uključiti u javne rasprave o primjeric higijenskim uvjetima na bazenima, o načinima kako pečate državni inspektori, ali i primjerice o nacrtu pravilnika o mjerama zaštite radi sprečavanja nastanka ozljede oštrim predmetima.

Najviše dokumenata na javnoj raspravi prošle je godine imalo Ministarstvo poljoprivrede. No najkomentiranije je bilo školstvo. Zakon o knjižnicama s više od 2 i pol tisuće komentara.

Ono što se piše na e-savjetovanju često se poslije govori u sabornici.

"Zakon o knjižnicama. Taj zakon je u korist struke dožvio bitne izmjene između 1. i 2. čitanja upravo zahvaljući argumentima s javnog savjetovanja a koje su onda među argumentima koristili zastupnici kao njihovi glasnogovrnici", kazala je Sabina Glasovac iz SDP-a.

Iako je ulovljen da diže ruku za strategiju protiv koje je sudjelovao na prosvjedu, Miro Bulj iz Mosta uvjerava da čita javne rasprave i da se u neke uključivao sa svojim prijedlozima.

Političari na e-savjetovanju pišu rijetko. Lani tek dvije stranke. Godinu prije, tek 427 udruga je upisalo neki komentar, iako ih Hrvatska ima više od 33.000. Najaktiviniji su bili građani, njih gotovo 3500.

Neki građani smatraju kako je dobro što je uvedeno e-savjetovanje.

"Dobro je to da su uveli i da ljudi se javljaju. Ali znate kakva je politika", kaže nam jedna Zagrebčanka.

"Građani moraju reći što misle o nekom zakonu, ali su građani izgubili povjerenje u institucije. To je osnovno i najgore što kod nas postoji", dodaje njezin sugrađanin.

Neki od građana smatraju da je utopija da se upozori na neki dio zakona, a da Vlada to zaista napravi i posluša.

Poslušali su vladajući 2929 komenatara od njih 23.035, odbili 7086. 8500 ih je primljeno na znanje, a na 7787 nikad nije ni odgovoreno.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene