Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rješenje s vizama

Stižu li nam ove sezone bogati ruski gosti koje rado vide svi vlasnici apartmana?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar turizma s Ministarstvom vanjskih poslova pregovara da ruske vize traju dvije godine. No, priznaje da će to teško riješiti do sezone. Dogovoreno je da će rusko izaslanstvo posjetiti Zagreb krajem travnja.

U Trogiru i na obližnjem Čiovu, vlasnici apartmana i turistički vodiči hvale i žele ruske goste. Prošle godine Hrvatsku je posjetilo 113 tisuća ruskih gostiju, prije viznog režima dolazilo je oko 200 tisuća.

Pročitajte i ovo Turisti u Veneciji Smanjit će gužve? Ovo je prvi grad u svijetu koji turistima naplaćuje ulaz: Pogledajte kolike su kazne za švercere Ljetovanje - 3 Ljeto je sve bliže Mnogi već planiraju godišnji odmor, a čini se da će trebati podebljati budžet: "Pred nama je rekordna sezona"

Koliko će ruskih gostiju ovo ljeto šetati trogirskom i drugim našim rivama pitanje je. U Rusiji je na 20 mjesta izdano 1040 viza za ruske goste, ali za jači turistički učinak trebat će puno ozbiljnije brojke.

Ministar želi da ruske vize traju dvije godine. 'U prvom redu radimo na modelu višekratnih viza. To nam je na žalost jedini izlaz, da ih rezerviramo za sljedeći puta. Bojim se da nećemo do glavne sezone uspjeti to napraviti', rekao je Anton Kliman, ministar turizma.

Vodiči koji govore ruski ipak kažu da je od uvođenja viza broj ruskih gostiju znatno opao. Tatjana Nebić je iz Ukrajine, radi kao vodič u Trogiru..

'Prije bi me zvali nekoliko puta dnevno, a ja bi još bila zauzeta. Zadnje dvije godine skoro ništa', kaže Tatjana. Veliki problem za Ruse sada je i devalvacija njihove valute. Rublja vrijedi puno manje nego prije, a nisu svi bogataši.

'Valuta je problem. To je većinom srednja klasa. Hrvatska im je stada skupa', objašnjava tatjana. I informacije s nedavnog sajma u Moskvi daju dobru nadu.

Činjenica je i da će i nekih šest milijuna Rusa koliko je išlo u Tursku i Egipat tražiti sigurnije destinacije. Crna Gora naveliko profitira, i naše su šanse velike.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene