Obavijesti Video Pretražite Navigacija
I cestari u niskom startu

U Lici i Gorskom kotaru čekaju snježni val: Sljedeća dva dana ne preporučuje se izlazak starijima, ali ni onima mlađima i zdravijima

Ususret snijegu u Lici oni pomažu starijima - 2
Ususret snijegu u Lici oni pomažu starijima - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Ususret snijegu u Lici oni pomažu starijima - 2 Ususret snijegu u Lici oni pomažu starijima - 2 Foto: DNEVNIK.hr Marko Balen razgovarao je s Ivicom Križanićem - 2 Marko Balen razgovarao je s Ivicom Križanićem - 2 Foto: DNEVNIK.hr Marko Balen razgovarao je s Ivicom Križanićem - 3 Marko Balen razgovarao je s Ivicom Križanićem - 3 Foto: DNEVNIK.hr Marko Balen razgovarao je s Ivicom Križanićem - 1 Marko Balen razgovarao je s Ivicom Križanićem - 1 Foto: DNEVNIK.hr +7 Ususret snijegu u Lici oni pomažu starijima - 5 Galerija 1/12 >>
Jaka hladna fronta trebala bi zahladiti veći dio Hrvatske. U Lici i Gorskom kotaru spremno dočekuju prvi ovosezonski snježni val.

Nekoliko desetaka domaćinstava na dan obiđu djelatnici Crvenog križa iz Gospića. Osim što pomažu starijima i nemoćnima u kućanskim poslovima, u vrijeme korone donose im maske, dezinficijense, ali i toplu riječ.

"Ovaj dečko kosi mi travu, sad kad je zima drva mi cijepa, unesu mi drva i tako pomognu mi sve. Humani su, dobri su, super su", kazala je Marija Miškulin iz Gospića.

Ni u utorak se temperatura u Lici nije dizala iznad 0, a tek u srijedu slijedi pravi lički zimski dan. Puno snijega i jaka bura. Tada treba obići starije.

"Mi smo za sve naše korisnike na vrijeme uspjeli osigurati dovoljne količine lijekova, hrane, drva", rekao je Vlado Brkljačić, ravnatelj gradskog društva Crvenog križa Gospić. "Imamo i određeni broj volontera koji su u svakom trenutku spremni pomoći", dodaje.

Iz HGSS-a apeliraju na izletnike

Sljedeća dva dana ne preporučuje se izlazak starijima, ali ni onima mlađima i zdravijima.

"Apeliramo na sve da ne idu u brda, na sve izletnike, planinarski domovi ionako su zatvoreni zbog pandemije, a naći se vani u ovim vremenskim uvjetima nije baš poželjno. Stoga ostanite kod kuće, ostat ćemo i mi, bit ćemo zahvalni", pozvao je Josip Brozičević, pročelnik HGSS stanice Gospić.

Za najavljeno pogoršanje vremena cestari su spremni. "Imamo dovoljan broj kapaciteta, kamiona s plugovima i posipačima, dovoljne količine materijala", kazao je Goran Spoja, član uprave "Ceste-Rijeka".

Problem sa zapusima

S obzirom na prognozu, moglo bi biti problema sa zapusima. "Problem će predstavljati kombinacija vjetra i snijega, može dovesti do stvaranja zapuha na određenim dionicama" dodao je.

Prema prognozama, u srijedu bi na prometnicama, pogotovo onima kroz Liku i Gorski kotar mogli biti takvi uvjeti, kao prošle godine. Temperatura zraka u utorak se nije dizala iznad nule, a u Ravnoj Gori, nedaleko najvišeg cestovnog prijevoja u Hrvatskoj, snijeg je lepršao tijekom dana.

Iz HAC-a pozivaju na montiranje zimske opreme

Ivica Križanić, direktor Sektora za održavanje HAC, za Dnevnik Nove TV kazao je kako vozači najčešće rade pogrešku kad idu na put nepripremljeni.

"Ne isplaniraju putovanje. Kao posljedicu imamo pogreške - montažu lanaca na zaustavnoj traci, a ponekad i u tunelu, što je izrazito opasno. Tu je i neprilagođena brzina, pogotovo na izlasku iz tunela gdje se sa suhog kolnika izlazi na mokar kolnik te vožnja neprilagođenom brzinom po vijaduktu ili mostu koji su kritično područje na autocesti", rekao je Križanić.

Navodi da vozila za čišćenje imaju dovoljno. "Problem nam stvaraju vozači koji ne montiraju zimske gume. Sami takvi vozači stvaraju zastoje u prometu pa mi s ralicama ne možemo odraditi ciklus koji smo planirali pa nastaju zastoji na autocesti", objasnio je Križanić.

Zimska oprema obvezna je od 15. studenoga. "Vozači bi se trebali pripremiti za put i zbog sebe ugraditi zimske gume, a time će pomoći i nama da mi odradimo svoj dio posla", zaključio je Križanić.

Pročitajte i ovo Stiže zahladnjenje - 1 A potom iznenađenje Stiže prava zima: Za pojedina područja izdano i crveno upozorenje, a negdje će biti snijega i do koljena

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna za sutra Zbog snijega i orkanske bure izdano crveno i narančasto upozorenje: "Postoji rizik od životno opasnih situacija, pogotovo za pomorce"

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene